Celníci úspěšně kontrolují nejenom dodržování povinných přestávek řidičů

12.09.2015 11:45

Celníci z Královéhradeckého kraje provedli od začátku tohoto roku do dnešního dne 931 kontrol v oblasti Státního odborného dozoru (SOD) v silniční dopravě. Ve 115 případech zjistili nedodržení předpisů a u zahraničních přepravců uložili kauce ve výši více jak jednoho milionu korun.

Celníci úspěšně kontrolují nejenom dodržování povinných přestávek řidičů
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Nejčastějším prohřeškem u kontrolovaných řidičů je nedodržování bezpečnostních přestávek při řízení vozidla  Za tato porušení celníci vybrali na kaucích od dopravců 930 000 korun.  Zbývající částka dopadá na absenci mezinárodních přepravních povolení a nedodržení podmínek úmluvy o přepravě nebezpečných nákladů (ADR). V porovnání s rokem 2014 (za stejné období) vybrali na kaucích v tomto roce hlídky mobilního dohledu o 625 000 korun více (celkem 1 050 000 korun). Vzrůstající počet pozitivních případů celníci přisuzují zejména snaze dopravců obcházet předpisy a ušetřit jak personální, tak finanční zdroje. Výjimkou není případ jízdy dvoučlenné osádky vozidla, která používala jenom jednu kontrolní kartu nebo případ polského řidiče, který kontrolní kotouče se záznamy jízdy znehodnotil a ukryl v igelitové tašce s odpadem. Hlídce celníků tvrdil, že si nepamatuje, kam je založil.       

Celní správa ČR má kontrolní oprávnění v oblasti nákladní silniční dopravy (SOD) jako jsou dodržování přestávek řidičů (předpisy týkající se sociální oblasti v silniční dopravě), které se mimo jiné řídí úmluvou AETR  (Mezinárodní dohoda o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě), kontroly přepravy nebezpečných věcí dle úmluvy ADR nebo kontroly mezinárodních přepravních povolení.  Zjištěná porušení celníci předávají Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje, který je řeší v rámci správního řízení. Kauce jsou ukládány jako jistota pro případy, že by se  dopravce vyhýbal řízení o správním deliktu.  Výše kauce ve většině případů pokrývá pokutu uloženou správním orgánem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…