Cena Classic Prague Awards pro sbory Národního divadla

25.01.2018 9:50

Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Kühnův dětský sbor zvítězily v kategorii Vokální výkon. Ceny Classic Prague Awards byly v sobotu 20. ledna předány v přímém přenosu České televize v pražském Obecním domě. Večer moderoval ředitel České filharmonie David Mareček. Křišťálové trofeje určené předním českým hudebníkům a hudebním tělesům se udělovaly celkem v deseti kategoriích.

Cena Classic Prague Awards pro sbory Národního divadla
Foto: Národní divadlo
Popisek: Národní divadlo

Sbor Národního divadla, Sbor Státní opery a Dětský Kühnův sbor získaly společným výkonem ocenění za koncertní provedení opery Hectora Berlioze „Faustovo prokletí“ 9. a 12. března 2017v Národním divadle. Hudebně operu nastudoval hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink. Jako Faust se představil renomovaný tenorista Pavel Černoch, v dalších rolích vystoupili: slovenský barytonista Daniel Čapkovič jako Mefisto, Markétou byla Stanislava Jirků a Branderem Pavel Švingr.

Podle Pavla Vaňka, šéfsbormistra Sboru Národního divadla byl projekt "Faust" skutečně velmi náročný: „Vzhledem k tomu, že se provedení zúčastnily oba sbory působící v Národním divadle, tj. Sbor Národního divadla i Státní opery, bylo velkou výzvou koordinovat ve společných zkouškách početné těleso přibližně sta zpěváků.“ Šlo totiž o spolupráci hned tří velkých sborových těles: kromě Sboru Národního divadla a Sboru Státní opery pod vedením šéfsbormistra Adolfa Melichara to byl i Kühnův dětský sbor pod vedením Jiřího Chvály.

„Během minulé sezony se Sbor Národního divadla a Sbor Stání opery spojily při dvou zcela výjimečných a velice náročných projektech. Jedním bylo provedení Faustova prokletí, druhým provedení opery Lohengrin,“ uvádí ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Silvie Hroncová. „Obojí mělo vynikající úroveň a tento výkon posunul obě tělesa ještě o stupínek výše. I proto si ocenění Classic Prague Awards nesmírně vážíme a máme z něj velkou radost.“

„Faustovo prokletí patří pochopitelně vzhledem k objemu sborového partu a jeho náročnosti k tzv. vrcholným sborovým operám,“ zdůrazňuje Vaněk. „Obzvláště pak pro velmi exponovanou mužskou část sboru, tzv. dvousborová technika, střídání výrazových ploch od lyrických až po velmi dramatické a jiná specifika, např. vypjaté vysoké i extrémně nízké polohy jednotlivých mužských hlasů.“

Kühnův dětský sbor patří od roku 1936 mezi stálé spolupracovníky Opery Národního divadla. V současné době zpívají "Kühňata" v Národním divadle například v inscenacích Carmen či Příhody lišky Bystroušky.

„Rozhodnutí zařadit tuto dramatickou legendu na náš repertoár bylo výsledkem relativně dlouhých rozhovorů a zvažování,“ řekl dirigent Jaroslav Kyzlink a dodal: „Vzhledem k mé obecné náklonnosti k vokálně instrumentálním opusům a faktu, že toto dílo ještě nebylo na jevišti Zlaté kapličky uvedeno, jsme se rozhodli právě pro tento klenot klasického romantismu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…