Cenová rozhodnutí ERÚ a jejich příprava

17.08.2016 15:22

Cenová rozhodnutí jsou základem pro stanovení regulovaných cen energií a zásadní jsou také pro vyplácení podpor podporovaným zdrojům energie ze strany OTE, a.s. (OTE). Zákonný termín pro vydání cenových rozhodnutí k cenám tepelné energie a podporovaným a obnovitelným zdrojům energie je do konce září, pro sektor plynárenství a elektroenergetiky do konce listopadu.

Cenová rozhodnutí ERÚ a jejich příprava
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Za závažný problém stále považuji notifikaci. U podporovaných a OZE stále nemáme k dispozici již loni přislíbené notifikace u EK. Hrozí tak opakování loňského roku – dotčená cenová rozhodnutí bez notifikace je problém vydat, prostě je ERÚ nevydá“ předchází možným dohadům Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

V loňském roce vláda ČR tvrdila, že je vše v pořádku a ERÚ, resp. jeho předsedkyně cenové rozhodnutí jenom nechce vydat. Cenové rozhodnutí (s podmínkou) nakonec podepsal dnes již bývalý 1. místopředseda úřadu na základě Nařízení vlády ČR č. 402/2015 Sb. o podpoře elektřiny a tepla z podporovaných zdrojů energie.

Předmětné nařízení vlády bylo vydáno pravděpodobně na základě irelevantních tvrzení vztahující se k typu podpory a s tím související možností její výplaty. Týká se identifikace, zda se jedná o novou či stávající podporu dle legislativy a s tím spojenou nutností notifikace před vydáním cenových rozhodnutí či dokonce výplaty této podpory.

Z dalšího vývoje je patrné, že tehdejší informace ministra Mládka a předsedy ÚOHS Rafaje pro vládu ČR neodpovídaly skutečnému stavu věci jak deklaroval ERÚ. Následné události daly ERÚ za pravdu.

Považuji za nutné k této věci doplnit, že „Proti vyplácení podpor u nenotifikovaných zdrojů už bylo podáno trestní oznámení poslanci Parlamentu České republiky. Pro ilustraci uvedu, že jenom za letošek dělá podpora celkem 45 miliard. S platnou notifikací jsou přitom dosud rozdělovány pouze 3 miliardy. Zbývajících 42 miliard se vyplácí nezákonně, k dnešnímu dni mohlo být vyplaceno nezákonně 30 mld. Kč.“

Za notifikaci zodpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO); dle loňského příslibu ministra Mládka měla být předmětná notifikace zajištěna nejpozději únor - březen letošního roku.

Notifikační řízení dosud nebylo ukončeno u podpory pro Obnovitelné zdroje energie (OZE) uvedené do provozu v roce 2016, dále u OZE zprovozněných v letech 2006 až 2012 a u kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Pokud notifikace ERÚ obdrží, je připraven vydat všechna cenová rozhodnutí ve stanoveném termínu.

V opačném případě bude vydáno cenové rozhodnutí pouze na notifikované zdroje.

Následně bude ERÚ vydávat změnová cenová rozhodnutí v souladu s udělenou notifikací na jednotlivé zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…