Ceny Neuron a Expedice s Prima ZOOM

12.12.2014 18:47

Včera byly v Profesním domě na Malostranském náměstí předány vědecké ceny Neuron pro rok 2014. Oceněn byl také Miroslav Zikmund a vyhlášen byl první ročník Expedice Neuron, jíž je Prima ZOOM hlavním mediálním partnerem.

Ceny Neuron a Expedice s Prima ZOOM
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Výroční ceny nadačního fondu (NF) Neuron na podporu vědy byly uděleny za celoživotní dílo a mladým vědcům do 40 let v kategoriích matematika, medicína, společenské vědy, fyzika a chemie. Mladí vědci v rámci soutěže Neuron Impuls obdrželi na své projekty šek až na jeden milion korun. Asi nejznámější osobností z oceněných vědců se stal plastický chirurg Bohdan Pomahač, který působí v Bostonu a provedl první transplantaci obličeje v USA a třetí na světě. Cenu za celoživotní přínos obdržel cestovatel Miroslav Zikmund. Rodina mecenášů zakladatele NF Neuron, Karla Janečka, se rozrostla již na šest členů. Dalšími podporovateli vědy jsou – Dalibor Dědek, Libor Winkler, Martin Ducháček, Václav Dejčmar a Jan Bednář.

Novinkou bylo vyhlášení Expedice Neuron, jejímž cílem je podpořit realizaci výzkumné expedice, která může mít významný přínos pro současné poznání. Hlavním mediálním partnerem této ceny je Prima ZOOM a vzniklý dokument z expedice se objeví ve vysílání nejlepšího dokumentárního kanálu v ČR. Vítěz soutěže získává nadační příspěvek v hodnotě 250 000 Kč na realizace vědecké expedice. V konkurenci zajímavých expedic např. do Konga nebo Egypta nakonec první ročník vyhrála ryze česká expedice, která se vydá na dno Hranické propasti. Cílem je dokázat, že se jedná o nejhlubší propast na světě. Dramaturg Prima ZOOM Pavel Němec dodává: „Jsme rádi, že můžeme mediálně podpořit bohulibou činnost nadačního fondu Neuron. Sám jsem prošel podklady ke všem třiadvaceti projektům, které se ucházely o grant v rámci nové kategorie Expedice Neuron, a mohu jen konstatovat, že šlo o nesmírně vyrovnaný souboj. O realizaci vítězného projektu Poslední bílé místo v Česku nyní hodláme informovat nejen on-line. Výstupem by měl být i dokument, který posléze odvysíláme přímo na Prima ZOOM, čímž chceme přiblížit současný český výzkum a dobrodružství objevování co nejširšímu publiku. Vnímáme tu i jistý pocit kontinuity: tým Heleny Vysoké s sebou do Hranické propasti přinese vlajku podepsanou Miroslavem Zikmundem, o němž letos s naší podporou vznikl dokument Století Miroslava Zikmunda a třídílná televizní řada Miroslav Zikmund: Cesta stoletím. Tu jsme na Prima ZOOM v premiéře odvysílali na podzim, přičemž se stala historicky nejúspěšnějším pořadem v historii kanálu. Věříme, že snahy českých badatelů, objevitelů a vědců budou pro naše diváky přitažlivé i do budoucna – a paní doktorce Vysoké přejeme co neúspěšnější ponor do hlubokých vod.“

Večerem zdatně provázeli Gabriela Kratochvílová a Tomáš Hanák. Hudebně předávání zpříjemnil Ondřej Brzobohatý. V rámci udílení cen vystoupila také manželka amerického velvyslance Tamara Newberger, která je sama vědkyní. Účastníci akce mohli obdivovat českou vlajkou, kterou měl s sebou na měsíci Eugene Cernan – astronaut československého původu, který jako zatím poslední vstoupil na povrch Měsíce. Včera to také bylo přesně 42 let od posledního přistání Apolla 17 na Měsíci. Na závěr se mohli všichni v rámci Smileboxu vtipně vyfotit nebo vyzkoušet nejnovější technologické novinky, které prezentovala Přírodovědecká fakulta UK. Oculus Rift umožňuje realistický pocit virtuální reality, a je tak přímo předurčen pro prezentaci interaktivních výukových materiálů nebo hraní her. Interaktivní kočičí ouška z Japonska – aparátek nazvaný v japonštině Necomimi (kočičí uši) – se totiž pohybují podle myšlenek a emocí svého nositele, takže každý hned vidí, jak se jejich majitel cítí.

I věda je zajímavá – důkaz na Prima ZOOM!

Premiérový tematický blok Zázraky vědy a techniky můžete sledovat každou neděli od 18.00 na Prima ZOOM.

Laureáti Ceny Neuron pro rok 2014:

• Dr. Bohdan Pomahač, M. D. (medicína)
• prof. PhDr. Evžen Neustupný, CSc. (společenské vědy)
• prof. RNDr. Jiří Bičák, DrSc., dr. h. c. (fyzika)
• prof. Ing. Dr. Ivo Babuška, DrSc. (matematika)
• prof. RNDr. Jiří Čízek, DrSc., dr. h. c., FRSC (chemie)

Vítězové soutěže Neuron Impuls pro rok 2014 (mladí vědci do 40 let):

• MUDr. Zuzana Libá, Ph.D. (medicína)
• Mgr. Jaroslav Řídký, Ph.D. (společenské vědy)
• Mgr. Tomáš Mančal, Ph.D. (fyzika)
• RNDr. Jan Šťovíček, Ph.D. (matematika)
• prof. RNDr. Michal Otyepka, Ph.D. (chemie)

Cena Neuron za přínos světové vědě (Stopy českých vědců ve světě):

• Miroslav Zikmund

Expedice Neuron (Prima ZOOM):

• Mgr. Helena Vysoká, Ph.D. – „Poslední bílé místo v Česku“ (expedice do Hranické propasti)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…