Stravovací zvyklosti Čechů se mění. Aktuální široká nabídka druhů potravin a potravinových výrobků stlačila spotřebu základních potravin surovinového charakteru z poválečné maximální spotřeby do spotřeby minimální. Došlo tak k výraznému poklesu spotřeby chleba, kravského mléka a brambor. „Je zřejmé, že po roce 1989 se spotřeba některých potravin rozkolísala. Příčinou byly např. ceny potravin, kupní síla obyvatelstva, větší dostupnost a rozmanitost potravin na trhu, ale i změna stravovacích návyků,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.
V roce 2014 Češi zkonzumovali historicky nejvíce rýže (5,8 kg/obyv.), luštěnin (2,7 kg/obyv., 40,7 % hrách, 34,8 % fazole, 24,4 % čočka), jedlých olejů (10,1 kg/obyv.), špenátu (1,3 kg/obyv., sledováno od roku 1992) a čokolády (2,7 kg/obyv.). Naopak historicky nejnižší je spotřeba králičího (1,0 kg/obyv.) a telecího (0,1 kg/obyv.) masa. Pokud jde o ovoce (79,0 kg/obyv.), ubývá spotřeby plodů mírného pásma. Na talíři se v 39,9 % objevuje jižní ovoce.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva