Češi jsou přeborníky v pití a jedení za volantem

24.11.2014 19:19

Při řízení vozu vykonává většina českých řidičů pravidelně i jinou činnost. Telefonování za volantem udává 78 % lidí, pro 75 % řidičů je obvyklé pití nápojů za jízdy a 56 % dokonce jí. V občerstvování za volantem tak Češi a Češky patří mezi přeborníky – celosvětový průměr totiž činí 42 % v pití a 37 % v pojídání pokrmů. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu LeasePlan MobilityMonitor, kterého se zúčastnili řidiči z dvaceti zemí.

Češi jsou přeborníky v pití a jedení za volantem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Mezi další typické nešvary za volantem patří posílání textových zpráv, ale i sdílení sociálních sítí. Dotazovaní ze západoevropských zemí – nejvíce přitom z Nizozemí (25 %) – přiznávají aktivitu na sociálních sítích při řízení výrazně častěji než lidé z jiných částí světa. Například ve Spojených státech jsou muži i ženy za volantem opatrnější, sociálním sítím se věnují mnohem méně často než obyvatelé ostatních zemí – v USA tuto aktivitu uvádí pouhé jedno procento respondentů zapojených do průzkumu společnosti LeasePlan, která je u nás i ve světě lídrem operativního leasingu automobilů.

Řidiči v průzkumu odhalili také méně častá, o to však zajímavější rozptýlení. Třeba jedno procento českých mužů se za volantem holí. Za svými jemnějšími protějšky ale pánové silně zaostávají: dvacet procent českých řidiček se totiž při řízení běžně líčí! S jakým výsledkem, výzkum nezjistil…

Nepozornost je přitom pro řidiče jedním z největších bezpečnostních rizik, zvláště pak v souvislosti s používáním tzv. chytrých telefonů. Odborníci proto přemýšlejí, jek tento nešvar eliminovat. Úřady i fleet manažeři jednotlivých firem vynakládají větší úsilí v informování řidičů o možných rizicích spojených s užívání chytrých telefonů při řízení a o principech bezpečného chování vůbec.

V tomto ohledu si vedeme velice dobře. Přesně 79 % českých řidičů v průzkumu řeklo, že může absolvovat kurzy, školení nebo testy týkající se bezpečného stylu řízení, které organizuje jejich zaměstnavatel, celosvětový průměr přitom činí pouze 30 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…