Česká centra: Otte Wallish - Zapomenutý pozdrav z Izraele

04.04.2017 13:36

Galerie Českých center v Rytířské ulici zahájí jarní sezónu výstavou děl česko-izraelského grafika Otte Wallishe (1906–1977). Jedná se o vůbec první přehlídku Wallishovy tvorby v Čechách. Výstava zahrnuje sbírku plakátů převážně z 30. let 20. století, první izraelské známky (doar ivri), mince a také knihy, na kterých se Otte graficky podílel. Nebude zde chybět ani kopie listiny vyhlašující Stát Izrael v roce 1948. Kurátorkou výstavy je Eva Janáčová z Ústavu dějin umění AV ČR. Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice. Česká centra jsou hlavním organizátorem.

Česká centra: Otte Wallish - Zapomenutý pozdrav z Izraele
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Výstava k 111. výročí narození Otte Wallishe přibližuje tvorbu umělce, který ve 30. letech minulého století emigroval do zahraničí. Podle kurátorky výstavy je Wallish přes svůj mezinárodní věhlas známý spíše odborníkům zaměřeným na grafický design. Povědomí o jeho tvorbě je v Čechách překvapivě minimální. Organizátoři výstavy se proto rozhodli představit Wallishovo dílo v České republice a zprostředkovat seznámení s jeho tvorbou veřejnosti. Cílem je zaplnit tato bílá místa ukázkami výběru prací, jež dokumentují jeho tvorbu ve 30. letech 20. století. Wallish má své místo v meziválečné avantgardě. Na výstavě v Galerii Českých center se představí osmdesát děl. Jedná se především o mince a známky z roku 1948, které tvoří zlatý fond umělcovy tvorby. Současně zde budou vystaveny filmové plakáty, novinové reklamy vytvořené pro Auto Praga nebo plakáty se sionistickou tématikou, které vznikaly mezi lety 1929 až 1934. Mezi výstavní exponáty jsou zařazeny také plakety. Doprovodný program zahrnuje přednášku a komentovanou prohlídku s kurátorkou výstavy.

Eva Janáčová, kurátorka výstavy:

„Výstava je splátkou dluhu Ottu Wallishovi, který se narodil ve Znojmě v roce 1906 a v roce 1934 emigroval do tehdejší mandátní Palestiny, čímž si zachránil život. Pokud by jako Žid zavčas neodešel pryč ze své rodné země, čekaly by ho hrůzy koncentračních táborů a nejistá budoucnost... Otte patří mezi zapomenuté české umělce, které se snažíme postupně objevovat a zpětně zasazovat do kánonu českého dějepisu umění. Dílo Otte Wallishe je tedy nejenom ikonické a komplexní, ale vnímáme ho také jako velmi nadčasové.“

Kdo je Otte Wallish?

Otte Wallish se narodil v areálu dominikánského kláštera ve Znojmě v roce 1906. Studoval na Akademii výtvarných umění ve Vídni a po dokončení základní vojenské služby si na začátku 30. let otevřel vlastní grafické studio v Praze a intenzivně spolupracoval s Židovským národním fondem. Oženil se a z důvodu vzrůstajících protižidovských nálad se v roce 1934 přestěhoval do mandátní Palestiny, kam ho manželka o pár měsíců později následovala. Pár měl dvě děti, Dinu a Eriho, kteří se rovněž zúčastní slavnostní vernisáže výstavy. Otte původně používal německé příjmení Wallisch, po přestěhování se do země Izraele si ho však pozměnil na Wallish. Navrhl zde několik tisíc plakátů a právem se počítá mezi zakladatele izraelského grafického designu.

Doprovodný program

19. 4. 2017 / 17.00
Sionistický skauting v meziválečném Československu (přednáška) Jitka Radkovičová

25. 4. 2017 / 17.00
Otte, přejeme vše nejlepší! – komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy – PhDr. Eva Janáčová, Ph.D.

GALERIE ČESKÝCH CENTER
Rytířská 31, Praha 1
Otevírací doba: PO–PÁ 11–18 SO 11–17
VSTUP VOLNÝ
Informace ZDE

Záštitu nad výstavou převzalo Velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

Partneři výstavy:
Ústav dějin umění AV ČR, v.v.i., Národní muzeum, FAMU, Židovské muzeum v Praze, Česká numismatická společnost, Poštovní muzeum,Wallish studio a Hummus Princess. ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic Impact přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…