Česká filharmonie: Terasa pro všechny. Rudolfinum se připravuje na ambiciózní renovaci

03.10.2021 10:59 | Tisková zpráva

Budova Rudolfina je jedinečným architektonickým dílem, domovem múz, doslova chrámem umění. Ne všechny zdejší prostory jsou však návštěvníkům přístupné. Platí to prozatím i pro střešní terasu. Situaci by měl změnit plán, jehož cílem jsou významné stavební úpravy terasy a její otevření pro širokou veřejnost.

Česká filharmonie: Terasa pro všechny. Rudolfinum se připravuje na ambiciózní renovaci
Foto: Václav Jirásek
Popisek: Česká filharmonie

Již více než 136 let představuje Rudolfinum díla předních tvůrců a myšlenky význačných umělců. Od samého počátku je dům koncipován jako koncertní sál a umělecká galerie, za první republiky sloužil jako sídlo parlamentu. Dvořákova síň nabízí špičkovým hudebníkům světové zvukové parametry, zatímco výtvarníci si pochvalují prostorné výstavní místnosti štědře využívající přirozeného světla.

Méně známá je však skutečnost, že střechu novorenesanční budovy obklopuje ze třech světových stran balustráda ukrývající terasu o ploše bezmála 850 metrů čtverečních. Unikátního výhledu na Pražský hrad, Karlův most a Staré Město si totiž dlouhá léta mlčky užívají pouze sochy 16 významných hudebních skladatelů. Běžní smrtelníci sem mohou letmo nahlédnout pouze v rámci občasně organizovaných prohlídek Rudolfina.

Důvodem je nevyhovující stav terasy. Povrch je nerovný, chybí důležité bezpečnostní prvky, samotný přístup na střechu skrze úzké požární schodiště je poměrně komplikovaný. Jakákoli forma případného veřejného využití střechy tak zatím nepřipadala v úvahu. Za necelé dva roky by tomu však mohlo být jinak. Dopadne-li vše dle aktuálních plánů, nejen návštěvníci koncertů České filharmonie či Galerie Rudolfinum se mohou těšit na další nevšední zážitek.

Dát terase nový život

Iniciátorem myšlenky přestavby a zpřístupnění terasy je expertní tým mezinárodní společnosti Arcona Capital, která je od roku 2018 partnerem České filharmonie. Stačila k tomu jedna jediná návštěva. „Když jsem na terase poprvé stanul, doslova mi to vzalo dech,“ vzpomíná ředitel společnosti Guy Barker.

Jako investičního odborníka a fanouška architektury ho při prohlídce Rudolfina zajímaly veškeré aspekty budovy, ale výhled ze střechy (a především potenciál nevyužitého prostoru) ho ohromil. A inspiroval: „Nadchla nás představa, že bychom – společně s Českou filharmonií – mohli pomoci proměnit tuto mimořádně krásnou část jedné z nejslavnějších pražských budov v místo dostupné všem.“

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Pokud se podaří zajistit potřebné finance, terasu čekají významné stavební úpravy. Kromě vyrovnání nestejné úrovně dláždění dojde k obnově podlahových povrchů (nevyhovující betonové dlaždice nahradí nová ocelová konstrukce s žulovými deskami) a k instalaci moderních bezpečnostních prvků. Například zábradlí u okraje terasy bude osazeno zhruba metr vysokými skleněnými zábranami.

V plánu je dále nezbytné zajištění přívodu vody a elektřiny, revize kanalizace nebo instalace vhodného osvětlení. Projektanti nesměli zapomenout ani na umístění včelstev, která mají na střeše svůj domov od roku 2016 a pravidelně produkují vyhlášený „vyladěný med“. Důležitou součástí revitalizace terasy pak bude zajištění pohodlného, bezbariérového přístupu návštěvníků z přízemí budovy prostřednictvím nového výtahu.

To vše by mělo z terasy vytvořit atraktivní, reprezentativní a víceúčelový prostor pro veřejné využití, komorní kulturní akce či privátní firemní eventy. Speciálně podvečery a západy slunce zde bývají úchvatné. Na své diváky si však musí ještě počkat. „Projekt je to vzrušující, ale přistupujeme k němu s mimořádnou zodpovědností,“ říká s pokorou Guy Barker, mimochodem velký milovník klasické hudby a častý návštěvník filharmonických koncertů.

Finance vysochají skladatelé

Jelikož Rudolfinu aktuálně chybí větší prostor pro venkovní akce, zrenovovaná terasa otevře řadu nových příležitostí nejen pro Českou filharmonii a její sponzory. Právě možnost exkluzivního využití střechy by mohla být jedním z lákadel pro korporátní mecenáše i dárce z řad veřejnosti. Projekt již získal veškerá razítka a potvrzení, včetně stavebního povolení od Národního památkového ústavu. Záměr podpořilo i Ministerstvo kultury, zřizovatel České filharmonie. Potřebné finanční prostředky si však aktéři projektu zajistí výhradně svými silami.

K tomu by měly symbolicky napomoci i zmíněné sochy evropských hudebních skladatelů, mezi kterými nechybí Mozart, Bach, Händel či knižní legendou opředený Mendelssohn. Ideou konceptu je získat patrony, kteří si jednotlivé sochy na střeše díky svému finančnímu příspěvku „adoptují“. Odhadované náklady na rekonstrukci (cca 23 milionů korun) tak budou v ideálním případě rozděleny mezi 16 kultuře nakloněných mecenášů.

Ve Dvořákově síni Rudolfina již proběhly dva tematické recitály, kde byl projekt případným sponzorům a podporovatelům představen, další fundraisingové akce budou následovat. V tomto ohledu hraje zásadní roli i silný nadační partner, kterým je Nadace Občanského fóra podporující obnovu kulturních památek již téměř 30 let.

Pro Českou filharmonii se jedná o historicky první projekt, který stojí výlučně na fundraisingu. Její generální ředitel David Mareček zůstává optimistický: „Sama historie Rudolfina dokazuje, že idea dárcovství má v naší zemi dlouholetou tradici. Budova byla věnována českému národu Českou spořitelnou a od počátku je zasvěcena umění. I během nedávné pandemie jsme byli svědky toho, že dárcovská tradice je stále živá. Těšíme se na debatu o naší vizi ohledně terasy se všemi, které zaujme.“

(psáno pro Magazín Česká filharmonie)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…