Česká krajina: Tři zubři z Milovic odjeli do Azurových hor, nejznámější rezervace velkých kopytníků ve Francii

26.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Tři mladí zubři narození v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice odjeli do Francie. Speciální transport se s nimi vydal na cestu dlouhou přes 1300 kilometrů, která trvala zhruba 20 hodin.

Česká krajina: Tři zubři z Milovic odjeli do Azurových hor, nejznámější rezervace velkých kopytníků ve Francii
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

Dvě samice a jeden samec narození v loňském roce najdou nový domov v nejznámější francouzské rezervaci Reserve Biologique des Monts d'Azur, která se nachází v podhůří Provensálských Alp, nedaleko Azurového pobřeží a města Cannes známého filmovými festivaly. „Rezervace v Azurových horách je neznámějším chovem zubrů ve Francii. Jsme velmi rádi, že přírůstky od nás můžeme umístit právě tam,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Opačným směrem by v příštích dnech měly přijet tři samice z francouzského chovu.

Večerní nakládku zvířat v bývalém vojenském prostoru Milovice před převozem komplikovalo počasí, protože příjezdová cesta byla po dešti velmi rozbahněná. Práce se kvůli tomu protáhly, ale transport se nakonec podařilo úspěšně vypravit.

Zvířata měla původně z Milovic odjet již loni 10. května. Převoz se však tehdy nepodařil. „I když bylo loňské jaro velmi studené, v naplánovaný termín transportu se extrémně oteplilo, teploty se blížily třiceti stupňům Celsia a veterinární lékař se tehdy správně rozhodl zvířata neuspávat, protože by hrozilo jejich přehřátí a uhynutí,“ vysvětlil Dalibor Dostál. Kvůli pandemii koronaviru covid-19 i vytížení dopravců se pak termín transportu přesunul nejdříve na podzim, poté na zimu, následně na březen až zvířata nakonec odjela až v neděli večer.

„Pro převoz šlo o jeden z nejzazších termínů. Změny klimatu přinášejí teplotní extrémy i v měsících, které byly ještě před několika lety pro transporty bezpečné. Proto jsme nechtěli riskovat, že by v květnu opět převoz zmařilo počasí,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Výměny zvířat mezi rezervacemi jsou důležité, protože pomáhají zvyšovat genetickou rozmanitost stád a brání příbuzenskému křížení zvířat. U zubrů jsou ještě důležitější než u jiných druhů kopytníků. Zubři byli po první I. světové válce člověkem téměř vyhubeni a celá jejich populace pochází z pouhých dvanácti zachráněných zvířat. Právě proto je zvyšování genetické diverzity stád u zubrů důležité.

Převoz zasáhl do rozpočtu neziskové organizace výrazně více, než původně plánovala. „Od loňského roku ceny pohonných hmot extrémně zdražily. I za této situace jsme ale k transportu přikročili, protože pro budoucnost chovu je výměna zvířat důležitá,“ uzavřel Dalibor Dostál. Další desítky tisíc organizaci stálo opakování předtransportních vyšetření, protože platnost výsledků těch loňských po měsíci vypršela. Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru Milovice v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice.

Rezervace velkých kopytníků v Milovicích patří ke světově nejsledovanějším českým projektům posledních let. Opakovaně o ní psala média na pěti kontinentech, včetně prestižních titulů jako New York Times, Washington Post nebo BBC.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu Darujme.cz/krajina (ZDE) a dále pak zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. A také nákupem ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…