Česká krajina: Unikátní objev vědců v milovické rezervaci velkých kopytníků. Nález odhalí National Geographic

01.11.2023 9:15 | Tisková zpráva

Unikátní objev se podařil českým vědcům v milovické rezervaci velkých kopytníků. O jejich nálezu bude informovat nové vydání české edice časopisu National Geographic, které vyjde ve čtvrtek 2. listopadu.

Česká krajina: Unikátní objev vědců v milovické rezervaci velkých kopytníků. Nález odhalí National Geographic
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„V milovické rezervaci probíhá již deset let celá řada vědeckých výzkumů, které přinášejí velmi zajímavé informace a posouvají naše znalosti dál. Díky nim zjišťujeme, jak klíčovou roli hrají velcí kopytníci pro fungování celé řady přírodních procesů a jak významní jsou pro život různých skupin organizmů,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila ve spolupráci s vědci v roce 2015. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13999 lidí

Nejnovější objev vědců v milovické rezervaci přináší National Geographic v rozsáhlé reportáži. „Velmi mě těší, že právě National Geographic věnuje nálezu tak velkou pozornost. Jeho články byly jednou z inspirací pro návrat velkých kopytníků do české přírody. Vždy se mi velmi líbily reportáže o reintrodukci druhů, které člověk v různých částech světa vyhubil, zpět do přírody. A mrzelo mě, že od návratu rysů na Šumavu v 80. letech minulého století se v České republice žádný podobně významný projekt neuskutečnil. I proto jsme se rozhodli tento dluh vůči české přírodě trochu zmenšit a začali jsme do krajiny vracet zubry, divoké koně a zpětně šlechtěné pratury,“ doplnil Dalibor Dostál.    

Vědci označují velké kopytníky za takzvané krajinné inženýry, protože byli nejen důležitou součástí evropské přírody, ale měli často klíčový vliv na její podobu a fungování. Milovická rezervace byla v roce 2015 první svého druhu v České republice a s 350 hektary zůstává stále v tuzemsku největší. Stala se také prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace vyskytují všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy.

S časopisem National Geographic se Dalibor Dostál seznámil v 90. letech minulého století. S rodinou tehdy několik dní tlumočili pro potomka českých emigrantů, který na matrice pátral po svých předcích z Kutné Hory. Z vděčnosti za tuto pomoc pak host z USA rodině na několik let předplatil originální, americkou verzi časopisu. Od roku 2002 je pak zakladatel ochranářské společnosti stálým čtenářem české edice. První číslo časopisu National Geographic vyšlo v říjnu roku 1888.    

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadace Benetheo, Qminers, Accace, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Nadační fond rodiny Orlických, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…