Česká leasingová a finanční asociace: Členové asociace poskytli v 1. čtvrtletí firmám a domácnostem 49,19 mld. Kč, meziročně o 1,6 % více

20.05.2019 14:21

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvním čtvrtletí letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 49,19 miliardy korun, tedy o 1,6 % více peněz než ve stejném období roku 2018.

Česká leasingová a finanční asociace: Členové asociace poskytli v 1. čtvrtletí firmám a domácnostem 49,19 mld. Kč, meziročně o 1,6 % více
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Souhrnné pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního března 253,07 miliardy korun.

„Zatímco v oblasti financování firem jsme zaznamenali meziroční růst, v kategorii spotřebitelského financování došlo naopak ke snížení celkových objemů. Hlavní příčinou je vývoj na automobilovém trhu, který se potýká s poměrně výrazným poklesem prodejů,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 44 předních tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 49,19 miliardy korun bylo 43,08 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 6,11 miliardy na financování zboží, služeb a investic pro domácnosti.

Oblast financování podnikatelských investic vykázala růst o 1,8 % při celkovém objemu 22,52 miliardy korun. Čtvrtina firemních investic byla realizována pomocí operativního leasingu.

Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy ČLFA se meziročně zvýšila o 2,9 % na 36,95 miliardy korun, objem prostředků poskytnutých klientům v rámci factoringu vzrostl o 5,2 % na 20,56 miliardy.

Meziroční pokles o 9,7 % na 6,11 miliardy korun asociace zaznamenala v oblasti financování domácností. Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 8,5 % na 5,96 miliardy korun, objem spotřebitelského leasingu o 40,1 % na 0,15 miliardy korun.

Nejvíce kontraktů členské firmy ČLFA jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku 16,98 miliardy korun, z toho bylo 7,31 miliardy určeno na pořízení 16 367 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 27,5 % všech nových osobních aut prvně registrovaných v České republice během úvodního čtvrtletí roku.

Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2019 podle účelu investování (srovnání se stejným obdobím roku 2018)

 

celkový objem v mld. Kč

(1. čtvrtletí 2019)

celkový objem v mld. Kč

(1. čtvrtletí 2018)

změna v %


financování podnikatelských investic

(finanční a operativní leasing,

podnikatelské úvěry, leasing nemovitostí)

22,52

22,12

+1,8 %


financování firemního provozu

(factoring)

20,56

19,55

+5,2 %


financování domácností

(spotřebitelské úvěry,

spotřebitelský leasing)


CELKEM


6,11




49,19


6,77




48,44


-9,7 %




+1,6 %

Pozn.: Výsledky za první čtvrtletí 2018 byly pro potřeby meziročního srovnání a objektivního zmapování trendů na trhu přepočítány tak, aby odpovídaly aktuální členské základně asociace.

Financování podnikatelských investic (finanční a operativní leasing, firemní úvěry)

Čtvrtina firemních investic byla realizována pomocí operativního leasingu

V prvním čtvrtletí roku 2019 poskytli členové ČLFA firmám na jejich investice 22,52 miliardy korun.

Tři čtvrtiny těchto investic (za rovných 17 miliard korun) byly realizovány pomocí produktů určených výhradně na financování konkrétní věci. Čtvrtina investic (za 5,52 miliardy korun) byla financována operativním leasingem.

Na nemovitosti si firmy prostřednictvím produktů členů ČLFA půjčily 360 milionů korun.

V přehledu financovaných věcí ve firemní sféře tradičně převládají dopravní prostředky. Také tentokrát největší objemy vykázaly osobní a užitkové vozy, stroje a zařízení (v této kategorii bylo nejvíce peněz určeno na zemědělské či lesnické stroje a na kovoobráběcí anebo ostatní obráběcí stroje) a poté nákladní automobily.

Graf č. 1: Podíl produktů určených na financování podnikatelských investic v prvním čtvrtletí 2019 (podle vstupního dluhu)

Graf č. 2: Financování podnikatelů podle komodit (leasing + úvěry) v prvním čtvrtletí 2019

Financování firemního provozu (factoring)

Rostl objem finančních prostředků poskytnutých v rámci factoringu i hodnota postoupených pohledávek

Financování provozu firem zajišťují členské společnosti ČLFA prostřednictvím factoringu, který je založen na postoupení krátkodobých pohledávek.

Výše prostředků poskytnutých klientům členy ČLFA v rámci factoringu v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,2 % na 20,56 miliardy korun. Hodnota postoupených pohledávek dosáhla 36,95 miliardy korun, což představuje meziroční navýšení o 2,9 %.

I tentokrát převládala poptávka po regresním factoringu, při němž factoringová společnost nepřebírá riziko platební neschopnosti odběratele klienta. Z hlediska regionálního zaměření je u nás tradičně nejžádanější tuzemský factoring.

Graf č. 3: Regionální zaměření factoringu poskytnutého členy ČLFA v prvním čtvrtletí 2019

Graf č. 4: Podíl regresního a bezregresního factoringu poskytnutého členy ČLFA v prvním čtvrtletí 2019

Financování domácností (spotřebitelské úvěry a leasing)

Objem spotřebitelských úvěrů i spotřebitelského leasingu meziročně klesl

Soukromým osobám poskytli členové ČLFA v letošním prvním čtvrtletí prostřednictvím spotřebitelských úvěrů 5,96 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 8,5 %, a pomocí spotřebitelského leasingu 0,15 miliardy korun, tedy o 40,1 % méně než loni.

Souhrnný objem obchodů realizovaných členy ČLFA v rámci spotřebitelských úvěrů byl rozložen mezi revolvingové úvěry (2,27 miliardy korun), neúčelové půjčky (1,29 miliardy korun) a financování hmotného majetku (2,40 miliardy korun).

Na revolvingové úvěry bylo uzavřeno 28 277 nových smluv, na neúčelové půjčky 44 255 nových kontraktů a na financování hmotného majetku 27 509 nových obchodů.

V kategorii domácností bylo jako obvykle nejvíce prostředků určeno na pořízení osobních automobilů, většina z nich byla financována pomocí spotřebitelského úvěru.

Graf č. 5: Podíl produktů určených na financování domácností v kategorii spotřebitelských úvěrů v prvním čtvrtletí 2019 (podle celkových objemů obchodů)

Tabulka č. 2: Počet nových a ojetých osobních vozů určených pro domácnosti, které financovali členové ČLFA v prvním čtvrtletí 2019

 

počet smluv


nové vozy

3917


ojeté vozy

6240

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…