Česká leasingová a finanční asociace: Za tři čtvrtletí letos členové poskytli firmám nebo domácnostem 114,90 mld. korun, stejně jako loni

07.11.2019 18:47

Domácnosti si půjčily o 1,5 % méně peněz než před rokem.

Česká leasingová a finanční asociace: Za tři čtvrtletí letos členové poskytli firmám nebo domácnostem 114,90 mld. korun, stejně jako loni
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly klientům v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 114,90 miliardy korun, to je o 0,1 % méně než ve stejném období roku 2018. Celkové pohledávky členů ČLFA z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci letošního třetího čtvrtletí 264,23 miliardy korun.

„Zatímco oblast financování firemních investic meziročně mírně vzrostla, a to zejména díky příznivému vývoji v kategorii strojů a zařízení, financování spotřebitelů vykázalo lehký pokles způsobený propadem v prodejích nových osobních automobilů. Výsledkem je celková stagnace trhu,“ říká Jiří Matula, předseda představenstva ČLFA, která sdružuje 43 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 114,90 miliardy korun bylo 95,13 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 19,78 miliardy na financování zboží či služeb pro domácnosti.

Financování podnikatelských investic vykázalo meziroční růst o 1,7 % při celkovém objemu obchodů 74,38 miliardy korun. Čtvrtina těchto investic byla realizována pomocí operativního leasingu.

Výše prostředků poskytnutých členy ČLFA v rámci factoringu v prvních třech čtvrtletích meziročně poklesla o 4,8 % na 20,74 miliardy korun. Zároveň se ale zvýšila celková hodnota pohledávek postoupených na členské firmy ČLFA, a to o 2,3 % na 116,89 miliardy korun.

Meziroční pokles o 1,5 % asociace zaznamenala ve financování domácností, kterým členské společnosti prostřednictvím spotřebitelských úvěrů anebo spotřebitelského leasingu poskytly 19,78 miliardy korun.

Členové ČLFA uzavřeli v prvních třech čtvrtletích letošního roku nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 55,55 miliardy korun, o 3,3 % méně než ve stejném období loňského roku. Z toho 34,17 miliardy bylo určeno na pořízení nových osobních automobilů, meziročně jde o 5,8% pokles. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 54 697 nových osobních vozidel, což představuje 28,6 % všech prvně registrovaných nových osobních aut.

Nejvíce peněz si firmy půjčily na automobily ? Čtvrtina investic byla realizována pomocí operativního leasingu

V prvních třech čtvrtletích letošního roku poskytli členové ČLFA firmám na jejich investice 74,38 miliardy korun.

Prostřednictvím produktů určených přednostně na financování konkrétní věci bylo realizováno 75,5 % těchto investic za 56,18 miliardy korun. Zbývajících 24,5 % firemních investic za 18,20 miliardy korun bylo financováno operativním leasingem.
Na nemovitosti si firmy pomocí produktů členů ČLFA půjčily 2,22 miliardy korun.

V přehledu financovaných věcí převládají tradičně dopravní prostředky. Také v prvních třech letošních čtvrtletích dosáhly největších objemů osobní a užitkové vozy, následovaly stroje či zařízení a nákladní automobily. Ve skupině strojů a zařízení byl největší zájem o financování zemědělských anebo lesnických strojů, kovoobráběcích či jiných obráběcích strojů a také strojů pro těžbu, dobývání a stavebnictví.

Financování firemního provozu (factoring)

Celková hodnota pohledávek postoupených na členy ČLFA se meziročně zvýšila o 2,3 % ? Opakovaně lehce vzrostl podíl bezregresního factoringu

Financování provozu firem zajišťují členské společnosti ČLFA prostřednictvím factoringu, který je založen na postoupení krátkodobých pohledávek.

Celková hodnota pohledávek postoupených na členy ČLFA v prvních třech letošních čtvrtletích stoupla o 2,3 % na 116,89 miliardy korun. Oproti tomu výše prostředků poskytnutých klientům členskými společnostmi asociace v rámci factoringu meziročně klesla o 4,8 % na 20,74 miliardy korun.

V prvních třech čtvrtletích letošního roku opět mírně vzrostl podíl bezregresního factoringu, při němž factoringová společnost přebírá riziko platební neschopnosti odběratele klienta. Přesto nadále převládá poptávka po regresním factoringu, z hlediska regionálního zaměření po tuzemském factoringu.

Financování domácností (spotřebitelské úvěry a leasing)

Objem spotřebitelského financování meziročně mírně poklesl ? Domácnosti měly větší zájem o financování ojetých automobilů než nových

Soukromým osobám poskytli členové ČLFA v prvních třech čtvrtletích letošního roku prostřednictvím spotřebitelských úvěrů 19,16 miliardy korun, což představuje meziroční snížení o 1,1 %, a pomocí spotřebitelského leasingu 0,62 miliardy korun, tedy o 12,2 % méně než loni ve stejném období.

Souhrnný objem obchodů realizovaných členy ČLFA v rámci spotřebitelských úvěrů byl rozložen mezi revolvingové úvěry (7,38 miliardy korun), neúčelové půjčky (3,96 miliardy korun) a financování hmotného majetku (7,82 miliardy korun).
Na revolvingové úvěry bylo uzavřeno 95 818 nových smluv, na neúčelové půjčky 137 584 nových kontraktů a na financování hmotného majetku 85 162 nových obchodů.

Rovných 7 miliard korun si domácnosti v letošních prvních třech čtvrtletích půjčily na osobní automobily. Větší zájem přitom měly o financování ojetin než o financování nových vozidel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…