Česká národní banka: Bankovní rada v obměněném složení

07.07.2022 15:06

Českou národní banku řídí od 1. července 2022 bankovní rada v obměněném složení v čele s guvernérem Alešem Michlem.

Česká národní banka: Bankovní rada v obměněném složení
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Prezident republiky udělil šestiletý mandát také viceguvernérce Evě Zamrazilové a členům bankovní rady Karině Kubelkové a Janu Fraitovi. Členy bankovní rady nadále zůstávají Oldřich Dědek a Tomáš Holub a viceguvernér Marek Mora. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Nejvyšším představitelem centrální banky je od 1. července 2022 Aleš Michl, který se stává v pořadí pátým guvernérem ČNB v její novodobé historii. „S plnou zodpovědností se přihlašuji ke dvěma hlavním cílům České národní banky – cenové stabilitě a finanční stabilitě. Prioritou bude snížení inflace,“ uvedl Aleš Michl ve svém prohlášení při nástupu do funkce.

Historicky první viceguvernérkou bankovní rady ČNB jmenoval prezident republiky od 1. července 2022 Evu Zamrazilovou. Viceguvernérem dále zůstává Marek Mora.

Novými členy sedmičlenné bankovní rady jsou od 1. července 2022 Karina Kubelková a Jan Frait. V bankovní radě dále zasedají Oldřich Dědek a Tomáš Holub.

Bankovní rada je nejvyšším řídícím orgánem ČNB. Jednání bankovní rady předsedá guvernér nebo jím pověřený viceguvernér. Svá rozhodnutí přijímá bankovní rada kolektivně, prostou většinou hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedajícího.

Bankovní rada rozhoduje o zásadních opatřeních měnové a makroobezřetnostní politiky a v oblasti dohledu nad finančním trhem. Členové bankovní rady dále mimo jiné dohlížejí na činnost jednotlivých organizačních útvarů ČNB dle stanoveného rozdělení. Kompetence členů bankovní rady budou určeny na prvním jednání bankovní rady v novém složení.

Všechny členy bankovní rady, viceguvernéry i guvernéra ČNB jmenuje prezident republiky na dobu šesti let. Svůj mandát mohou zastávat nanejvýš dvakrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…