Česká národní banka spouští nový web k finanční gramotnosti

21.10.2016 19:10

Česká národní banka spouští internetový portál s názvem Peníze na útěku. Nový web zaměřený na finanční vzdělávání postupně naučí mladé Čechy nejen orientovat se ve světě financí, ale také vést si vyrovnaný domácí rozpočet nebo vytvářet odpovídající rezervy, aby se vyhnuli finančním potížím při neplánovaných událostech.

Česká národní banka spouští nový web k finanční gramotnosti
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

„Cílem projektu je srozumitelnou formou vzdělávat mladé lidi zejména ve věku 18–35 let. Chceme jim tímto nejen pomoci zacházet s rodinným rozpočtem, ale i zvýšit jejich povědomí o funkci ČNB jako hlavní bankovní autority v zemi a nezávislého garanta finanční gramotnosti,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok, který vede Projekční tým pro finanční vzdělávání.

ČNB tak přichází s dalším projektem v rámci finančního vzdělávání veřejnosti, a to v návaznosti na své předchozí aktivity (zejména projekt „20 let chráníme českou korunu“, který cílil na žáky základních škol). Jeho ambicí je, aby na webových stránkách ČNB byly srozumitelně a zejména s využitím vizuálních prvků prezentovány informace týkající se finanční gramotnosti a rodinného rozpočtu spolu se slovníkem základních pojmů, průvodcem pro správu osobních financí nebo relevantními příklady životních událostí. Na stránkách mají uživatelé možnost si otestovat nejen své znalosti z finančního světa, ale také ověřit poskytovatele finančních produktů.

V tendru na vzdělávací portál ČNB zvítězila holešovická agentura SYMBIO. Kreativní koncept projektu Peníze na útěku postavila na hravé vizualitě postaviček bankovky a mince, které se neustále snaží utéct svým majitelům (což je podle autorů webu hlavní vlastností peněz). Příběh dvou maskotů rozvíjí celou škálu edukačního obsahu pro jednotlivé životní situace a nabízí také jednoduchý interaktivní nástroj na vedení domácího rozpočtu. Propagační kampaň připravila komunikační agentura R MEDIA z mediální skupiny Economia. „Jsme si jisti, že edukační potenciál Peněz na útěku, který vnímáme jako velmi vysoký, díky kampani naplno využijeme. Do budoucna počítáme v oblasti finančního vzdělávání s rozšiřováním našich aktivit,“ doplňuje Marek Zeman, ředitel odboru komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…