Česká obchodní inspekce: Kontroly slev v roce 2018

09.03.2019 13:53

Závěrečná zpráva za rok 2018

Česká obchodní inspekce: Kontroly slev v roce 2018
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce kontrolovala dodržování nabídky a prodeje zboží za akční slevy a ve slevových akcích, které na tuzemském trhu probíhají prakticky celoročně. V průběhu roku 2018 uskutečnila 5 161 kontrol a porušení zákonů zjistila v 2 464 případech. Nejčastěji byl porušován zákon o ochraně spotřebitele, kdy například obchodníci nesprávně účtovali deklarovanou cenu zboží nebo neuváděli konečnou cenu výrobků.

Česká obchodní inspekce v období od 2. ledna do 31. prosince 2018 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej zboží za akční ceny a zboží ze sezónních slev. Kontrolní akce probíhala na celém území České republiky bez ohledu na formu nabídky a prodeje zboží a poskytování služeb. Celkem bylo provedeno 5 161 kontrol a v 2 464 případech (47,7 %) bylo zjištěno porušení právních předpisů.

Zjištěné nedostatky

Nejčastěji docházelo k nedodržení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • v 939 případech obchodníci nesprávně účtovali deklarovanou cenu zboží, kdy např. cena uvedená u vystaveného zboží v provozovně byla jiná než cena účtovaná u pokladny, nebo nedodrželi další zásady poctivosti prodeje výrobků (§ 3)
  • v 837 případech prodávající neinformovali v souladu s cenovými předpisy spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb, jednalo se i o případy, kdy spotřebitel nebyl seznámen s konečnou cenou, platnou v okamžiku nabídky, popřípadě byla tato cena uvedena nejasným anebo neúplným způsobem, např. u zboží byla uvedena cena před slevou a informace o slevě v % vyjádření bez uvedení konečné ceny nebo na zlevněném zboží bylo uvedeno několik informací o ceně a spotřebitel tak nebyl schopen určit, která z uvedených cen je platná (§ 12)
  • ve 314 případech prodávající nedodržel povinnosti při vydání dokladu při zakoupení výrobku (§ 16)

V 513 případech bylo zjištěno porušení jiných právních předpisů. Nejčastěji, ve 220 případech, se jednalo o nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce na základě zjištěných porušení právních předpisů pravomocně uložila 2 051 pokut v celkové výši 41 742 900 Kč.

V rámci kontrolní akce byl také vydán zákaz prodeje výrobků, které nesplňovaly požadavky zvláštních právních předpisů, v celkové hodnotě 2 449 227, 40 Kč. Dalším opatřením bylo vydání zákazu používání 279 kusů měřidel, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…