Česká obchodní inspekce: V prosinci 2019 nevyhověl jeden vzorek nafty

16.02.2020 17:17

Česká obchodní inspekce uskutečnila v prosinci 162 kontrol jakosti pohonných hmot. Příslušným požadavkům nevyhověl jeden vzorek nafty. Oproti listopadu došlo ke zlepšení, jelikož v tomto měsíci nevyhověly čtyři vzorky pohonných hmot.

Česká obchodní inspekce: V prosinci 2019 nevyhověl jeden vzorek nafty
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce monitorovala v prosinci jakost pohonných hmot na území České republiky. U čerpacích stanic odebrala 162 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 kontrolovaný vzorek.
Inspektoři ČOI zaznamenali v prosinci zlepšení, jelikož v listopadu nevyhověly 4 vzorky pohonných hmot – tři vzorky motorové nafty a jeden vzorek LPG. V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v prosinci oproti listopadu došlo ke zlepšení z 1,7 % na 0,6 % v počtu nevyhovujících vzorků.

Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v  prosinci 2019 odebrány.

Motorové nafty

V měsíci prosinci 2019 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 81 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 37,5°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření  53,0°C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 81 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 60 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v prosinci v jednom případě zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 6 672 l pohonných hmot v hodnotě 208 166,40 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:



Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl
Přílohy: č. 1 - Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot prosinec 2019
č. 2 - Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot leden - prosinec 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…