Česká obchodní inspekce kontrolovala elektrické řetězové pily

08.01.2022 20:15 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce vyhodnotila akci, zaměřenou na bezpečnost elektrických řetězových pil. Celkem zkontrolovala 24 výrobků a nedostatky zjistila u pěti elektrických řetězových pil.

Česká obchodní inspekce kontrolovala elektrické řetězové pily
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce provedla kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost elektrických řetězových pil. Konkrétně se jednalo o elektrické řetězové pily, které jsou napájeny elektrickou energií z akumulátoru (tzv. „aku“ řetězové pily), nikoliv ze sítě elektrického napětí 230 V a 50 HZ.

Inspektoři ČOI zkontrolovali u 24 hospodářských subjektů (21 distributorů, 2 výrobců a 1 dovozce) 24 elektrických řetězových pil. Nedostatky zjistili u 5 výrobků.

Kontrolní akce byla spojena s odběrem 7 vzorků elektrických řetězových pil. U nich byly provedeny laboratorní zkoušky, které měly ověřit, zda výrobky splňují technické požadavky na strojní zařízení (nařízení vlády č. 176/2008 Sb.) Provedeným zkouškám nevyhověl 1 výrobek. Elektrická řetězová pila WORX WG322E.9 nevyhověla zkoušce odolnosti předního ochranného krytu ruky proti rázům při teplotě -25°C, kdy došlo k ulomení kotvení krytu. ČOI vydala zákaz prodeje výrobku (ust. § 7 odst. 1 písm. a) zákona č. 64/1986 Sb.). Výrobek byl zadán do systému ICSMS.

Dalším šetřením bylo zjištěno, že u 4 výrobků chyběly informace v průvodní dokumentaci nebo v označení.

Česká obchodní inspekce za porušení výše uvedených ustanovení uložila 3 pokuty v celkové hodnotě 5 000 Kč. U nevyhovující elektrické řetězové pily WORX WG322E.9 bylo shledáno, že se jedná o konstrukční vadu, za kterou nese odpovědnost výrobce, tudíž nebylo u kontrolované osoby v postavení distributora kvalifikováno žádné porušení a nebyla mu uložena žádná sankce.

ICSMS (Information and Communication System for Market Surveillance) je informační a komunikační systém pro oblast dozoru zřízený Evropskou komisí, který umožňuje výměnu informací mezi dozorovými orgány nad trhem s nepotravinářskými výrobky členských států EU o provedených kontrolách výrobků se zjištěními. Systém má výstup pro spotřebitele (ZDE), kde je možné si ověřit podle zadaných kritérií, zda byl určitý výrobek kontrolován.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Kontrolované právní předpisy:

  • zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh
  • nařízení vlády č. 176/2008 Sb., o technických požadavcích na strojní zařízení
  • nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh
  • nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních
  • nařízení vlády č. 9/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na výrobky z hlediska emisí hluku

Na předmětné výrobky se vztahují harmonizované normy:

  • ČSN EN 60745-1 ed. 3:2009+A11:2011+Opr.1:2011+Z1:2016 Ruční elektromechanické nářadí - Bezpečnost - Část 1: Všeobecné požadavky
  • ČSN EN 60745-2-13:2009+A1:2011 Ruční elektromechanické nářadí - Bezpečnost - Část 2-13: Zvláštní požadavky na řetězové pily

Tyto normy jsou platné, nikoliv závazné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…