Česká obchodní inspekce v roce 2021 nahlásila do mezinárodního systému RAPEX deset nebezpečných hraček

11.05.2022 11:48 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje dodržování příslušných technických požadavků, které legislativa ukládá hospodářským subjektům při výrobě, dovozu a distribuci hraček.

Česká obchodní inspekce v roce 2021 nahlásila do mezinárodního systému RAPEX deset nebezpečných hraček
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

 V minulém roce zkontrolovala 1 869 modelů hraček a porušení právních předpisů zjistila u 814 modelů. Deset modelů, z důvodu mechanických závad, obsahu zakázaných chemikálií nebo uvolněných malých částí, vyhodnotila jako nebezpečné. Za porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, uložila celkem 255 pokut ve výši 2 470 000 korun. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce kontrolní akce zaměřené na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a v technických normách, které jsou harmonizovány k citovanému nařízení vlády.

V průběhu roku 2021 uskutečnila celkem 712 kontrol u 18 výrobců, 15 dovozců do EU a 679 distributorů hraček určených pro děti ve věku do 14 let. U nich zkontrolovala 1 869 modelů hraček. Nedostatky byly shledány u 814 modelů hraček. Více než u poloviny kontrol zjistila porušení právních předpisů (376 kontrol). Porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, zjistila při 279 kontrolách. 

Inspektoři při kontrolách, stejně jako v předchozích letech, zjistili často se opakující nedostatky. U některých hraček došlo ke kumulaci několika níže uvedených administrativních závad:

• 535 x - nedostatky při identifikaci výrobce hračky
• 353 x - nedostatky v identifikaci dovozce
• 325 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)
• 316 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce) 
• 210 x – chybějící povinné značení hraček značkou shody CE či provedení tohoto označení v nesprávném grafickém provedení
• 188 x - nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2021 vyhodnotila celkem 10 modelů hraček jako nebezpečné z důvodu mechanických závad, obsahu zakázaných chemikálií či uvolněných malých částí z hraček. Provedené analýzy rizik prokázaly ve všech případech vážné či vysoké riziko možného poranění či zdravotních následků z důvodu dlouhodobého styku s látkami, které mohou představovat zdravotní riziko pro vyvíjející se organismus malých dětí, případně existující riziko pro životní prostředí v případě nevhodné likvidace konkrétních výrobků. Informace o výskytu nevyhovujících hraček na trhu byly zveřejněny v systému RAPEX. Varování pro spotřebitele bylo zveřejněno na webových stránkách ČOI www.coi.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…