Česká obchodní inspekce zakázala na trhu svítící autodráhu kvůli nadměrnému množství olova

20.07.2022 18:23 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která obsahuje nadlimitní množství olova. Jedná se o hračku na baterie - svítící autodráhu značky Magic Tracks 240 ks.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu svítící autodráhu kvůli nadměrnému množství olova
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na vnitřním trhu výrobek, který může být rizikový pro životní prostředí. Jedná se bateriovou hračku - svítící autodráhu s napájením 1 AA baterie, určenou pro děti od 3 let. Hračka vydává světelné a zvukové efekty. Hračka byla uložena v kartonovém obalu s cizojazyčným textem. Na obalu byl nalepen papírový štítek, který obsahoval identifikační údaje výrobku, dovozce a informace k použití výrobku a označení CE. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9638 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno překročení obsahu olova. Olovo bylo naměřeno až na hodnotu 73,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních a směrnice 2011/65/EU – RoHS). Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále bylo zjištěno, že na výrobku chybí uvedení výrobce, včetně adresy jediného místa, na kterém ho lze kontaktovat, a další předepsané informace. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Rovněž i označení CE – grafická podoba a výška neodpovídá požadavku nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008 ze dne 9. července 2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh a kterým se ruší nařízení (EHS) č. 339/93.

Česká obchodní inspekce, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila ochranné opatření (dle ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku
Hračka na baterie „Excalibur svítící autodráha Magic Tracks 240 ks“
Značka: Magic Tracks 240 ks
Číslo modelu:  QQ6530
EAN: 8514080065306
Výrobce: neuveden
Dovozce:  QQ Global s.r.o. Libuska 319 Praha 4
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…