Česká pošta: Dva zachráněné lidské životy stojí za to

18.05.2014 20:03

Preventivní program České pošty s názvem „Zapojme se všechny, není to náročné!“ zachránil život dvěma zaměstnankyním. Česká pošta se ve spolupráci se společností Kardia a nadací „Rakovina věc veřejná“ připojila v loňském roce k osvětové kampani Anny K. prevence proti rakovině prsu.

Česká pošta: Dva zachráněné lidské životy stojí za to
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Jejím cílem je přesvědčit ženy o nutnosti včasného vyšetření prsou a pravidelných lékařských kontrol. Během čtyř měsíců po spuštění programu bylo osloveno 25 tisíc žen a u dvou z nich byl zachycen zhoubný nádor v počátečním stadiu. Díky včasnému odhalení mají tyto ženy vysokou naději na úplné uzdravení.

„Není to náhoda, že jsme preventivní zdravotní program určený pro naše zaměstnance zacílili právě na ženy. Z celkového počtu 32 tisíc našich zaměstnanců tvoří právě ženy 78 procent a mnohé z nich u nás pracují celý svůj aktivní pracovní život. Zaměření na prsní karcinom nám doporučil náš partner, společnost Kardia, poskytovatel pracovně lékařských služeb pro Českou poštu, s tím, že jde o jednu z nejvýznamnějších a přitom stále ještě zanedbávanou oblastí prevence,“ řekl k programu personální ředitel České pošty Ivan Feninec a dodal, že Česká pošta za tento projekt dostala i speciální cenu „Srdce poroty“ v rámci soutěže HREA EXCELLENCE AWARD 2013. 

Podstatu úspěšnosti programu vidí jeho autoři ve zvoleném komplexním přístupu k osvětě, který zahrnoval řadu vhodně zacílených aktivit od systematického informování zaměstnankyň České pošty až po zajišťování mamografického, případně sonografického vyšetření. V první fázi, v září loňského roku, obdrželo 25 tisíc zaměstnankyň informativní dopis a DVD s návodem, jak provádět samovyšetření prsou. Zároveň probíhala informační kampaň prostřednictvím zaměstnaneckého časopisu. V další fázi pak bylo uspořádáno 66 praktických setkání se zdravotníky z Kardia na vybraných pobočkách České pošty v 15 městech. Všem zaměstnankyním, které o mamografické vyšetření projevily zájem, poskytla Česká pošta volno. 

„Bylo důležité, aby kampaň probíhala i na pracovištích, a přitom minimálně zasáhla do pracovního procesu zaměstnankyň,“ uvedl jednatel společnosti Kardia a obchodní ředitel skupiny Euroclinicum, Jan Hůlek.

Zdraví je cennější než peníze

Před zahájením kampaně byl na reprezentativním vzorku žen pracujících na České poště proveden malý průzkum. A výsledky byly překvapivé, možná až alarmující. Ze všech zaměstnankyň má nárok na bezplatné mamografické vyšetření na devět a půl tisíce žen, přesto tuto možnost využívá jen necelá polovina z nich. A celá čtyři procenta, tedy tisíc žen se vyjádřila ve smyslu, že se ani do budoucna touto otázkou nechtějí vůbec zabývat. 

Po ukončení projektu ukázalo výsledné měření, že:

Díky projektu se zvýšilo procento těch, které vyšetření nikdy neabsolvovaly, přitom se dnes chtějí k vyšetření pravidelně vracet. Za první tři měsíce se tak rozhodlo 200 zaměstnankyň České pošty

Významně se snížil počet zaměstnankyň, které původně o prevenci vůbec neuvažovaly

Není třeba vůbec uvažovat o tom, zda se vynaložené prostředky České poště vyplatily. Navíc - díky spolupráci se skupinou Euroclinicum, a.s. a s nadací „Rakovina věc veřejná“  - bylo dosaženo minimálních nákladů na celý projekt, a to pouhých 12,70 Kč/osobu!

V České republice probíhá od roku 2002 Národní program screeningu karcinomu prsu. Podle posledních statistik zveřejněných na serveru www.mamo.cz bylo za deset let fungování programu provedeno více než 4,2 mil. screeningových mamografií, z toho byl záchyt zhoubného nádoru u více jak 21 tis. žen. 

Víte, že:

  • vznik některých nemocí není možné předvídat, ani mu nelze zabránit,
  • čím dříve přijdete k lékaři, tím lepší máte vyhlídky na vyléčení,
  • rakovina prsu zasáhne každou 8. - 10. ženu a je nejčastější příčinou úmrtí žen ve věku 20-54 let,
  • pravidelné mamografické vyšetření snižuje úmrtnost na rakovinu prsu až o 40%,
  • mamografie je pro ženy od 45 let hrazena zdravotní pojišťovnou každé 2 roky. Podmínkou pro bezplatné vyšetření je žádanka od Vašeho gynekologa či praktického lékaře.

Česká pošta, která je jedním z největších zaměstnavatelů žen v České republice, spolupracuje v oblasti pracovnělékařských služeb se společností Kardia od roku 2012  Kardia je členem skupiny Euroclinicum Group, jejímž stoprocentním vlastníkem je od roku 2011 Tuffieh Funds SICAV plc (resp. Tuffieh Elstar Fund). Tato společnost vlastní zdravotnická zařízení, která poskytují lékařskou péči a služby občanům na mnoha místech České republiky. Jedná se o nemocnice, polikliniky, laboratoře, lékárny, specializovaná pracoviště pracovního lékařství Kardia a kliniky individuální péče o klienty Canadian Medical Care. Skupina působí na celém území České republiky s cílem vytvořit ucelenou síť vysoce kvalitních zdravotnických zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pošta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…