Česká pošta: Dvojice cenin k narozeninám významného kubisty Emila Filly

14.03.2022 14:21 | Tisková zpráva

Takřka měsíc před 140. výročím narození Emila Filly uvádí Česká pošta do prodeje hned dvě ceniny, jež připomínají dílo tohoto všestranného českého umělce.

Česká pošta: Dvojice cenin k narozeninám významného kubisty Emila Filly
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

První z emitovaných je příležitostná poštovní známka Umělecká díla na známkách: Emil Filla. Druhou v řadě je výplatní písmenová poštovní známka B s kupóny pro přítisky Emil Filla.

Český kubistický malíř, grafik a sochař Emil František Josef Filla se narodil 4. 4. 1882 v Chropyni na Hané. Studoval na pražské Akademii u profesorů Franze Thieleho a Vlaho Bukovace. Pro utváření jeho tvůrčího profilu a díla byla klíčová výstava norského malíře Edvarda Muncha v Praze roku 1905. Zásadní událostí v dějinách českého moderního umění se stal Fillův podíl na přípravě a prezentaci malířského díla na výstavách skupiny Osma v letech 1907 a 1908. Jako vůdčí talent nastupující generace byl roku 1909 přijat do Spolku výtvarných umělců Mánes a do redakční rady Volných směrů. Od roku 1911 se jeho zájem o moderní evropské umění soustředil především na Paříž.

Filla rozpoznal převratný význam Picassova a Braqueova kubismu. Vypuknutí první světové války zastihlo Fillu v Paříži, odkud na více než šest let přesídlil do Holandska. Studoval holandské malířství sedmnáctého století a zhodnocoval poetiku kubismu v řadě svých zátiší. Po návratu do Prahy roku 1920 znovu vstoupil do SVU Mánes. V malířském, grafickém a sochařském díle zhodnocoval objevy kubismu, které aktualizoval novými teoretickými studiemi, především však novými tvárnými postupy ovlivněnými abstrakcí i poetikou Picassovy adaptace surrealismu. V roce 1945 byl jmenován profesorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Změny a rozpory po roce 1948 uvrhly Fillu do nových nesnází a protikladů, z nichž hledal východisko v uplatnění realistických motivů ve své krajinářské tvorbě. Zemřel 6. 10. 1953 v Praze.

Motivem příležitostné poštovní známky v nominální hodnotě 39 Kč je Fillova malba Dívka s mandolínou a o její grafickou úpravu se postaral Otakar Karlas. Společně se známkou vychází obálka prvního dne vydání (FDC) s motivem Fillova díla Hlava.

Filla

Motiv výplatní písmenové známky s kupóny pro přítisky, jíž graficky upravil Petr Foltera, vychází ze stropních fresek Emila Filly, které jsou umístěny v objektu SVU Mánes v místech nynější restaurace. Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč.

Obě emise vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. – příležitostnou poštovní známku ofsetem v nákladu 56 000 kusů známek, s ní související FDC digitálním tiskem nákladem 2 600 kusů a výplatní písmenovou známku s kupony pro přítisky plnobarevným ofsetem v počtu 98 000 kusů známek.

Nové ceniny si mohou zájemci zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Filla

Známky s přítisky

Primárním využitím výplatních poštovních známek s nominálem zastoupeným písmenem „B“ je ofrankování obyčejných vnitrostátních zásilek, avšak prázdný přítiskový kupon u známky nabízí nejen obdivovatelům známek zajímavou možnost, jak odesílanou zásilku ozvláštnit vlastním motivem. Sběratelsky zajímavý je i samotný prvotisk tiskového listu s Fillovými stropními motivy na sedmi známkám a osmi kuponech a jedním dominantním motivem uprostřed. Část nákladu z celkem 14 000 kusů upravených tiskových listů je vytištěna s prázdnými kupony, na něž budou dodatečně zhotovovány přítisky podle přání zákazníka.

Známky s přítiskem se prodávají pouze v podobě tiskových listů, které obsahují klasické známky v páru s kupony vyhrazenými pro potisk motivem dle individuálního přání. Proto si není možné vybrat kteroukoliv českou známku, ale jen známky vydané pro tuto službu. Na dopis nebo pohlednici je nutné vylepit kupon spolu se známkou, samostatný kupon je neplatný. Více informací o známkách s přítisky lze nalézt na odkazu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…