Česká pošta: Nové známky připomínají jazzovou legendu Gustava Broma a výročí Ramsarské úmluvy

20.05.2021 22:54

Emise Osobnosti vzpomíná na českou jazzovou legendu. Ve středu 19. května uvedla Česká pošta do prodeje novou příležitostnou poštovní známku z výtvarné dílny Michala Nováka, jejímž námětem je portrét hudebníka a dirigenta Gustava Broma. Nominální hodnota známky z emise Osobnosti je 27 Kč.

Česká pošta: Nové známky připomínají jazzovou legendu Gustava Broma a výročí Ramsarské úmluvy
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Gustav Brom, původním jménem Gustav Frkal, byl jedním z nejznámějších českých jazzových hudebníků - dirigent, skladatel a zpěvák v jedné osobě. V roce 1939 byl uvězněn gestapem a jen o vlásek unikl koncentračnímu táboru. Brzy po propuštění se „schoval“ za umělecký pseudonym Brom, jenž později přijal úředně jako občanské jméno. Gustav Brom již v červnu 1940 založil svůj orchestr, který patřil ve své době ke špičkovým hudebním tělesům. Hrál nejen swing a jazz, ale i mnoho skladeb ze středního hudebního proudu. Se svým orchestrem nahrál bezmála sto padesát dlouhohrajících a na šest set malých gramofonových desek se skladbami našich a světových autorů. Gustav Brom byl rozený jazzman a bytostný muzikant, který řídil svůj orchestr s obrovským osobním kouzlem a vysokou profesionalitou celých 53 let. Stal se nejdéle působícím dirigentem u jednoho souboru v Evropě.

Známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., metodou ofsetu nákladem 500 000 kusů a obálku prvního dne vydání, s motivem muzikanta hrajícího na trubku a též z dílny Michala Nováka, digitálním tiskem v počtu 2 700 kusů.

Zájemci si novou příležitostnou poštovní známku mohou zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webu České pošty.

známka

„Zetková“ známka k padesátinám úmluvy z Ramsaru

Čáp černý ve svém přirozeném prostředí je námětem nové příležitostné písmenové poštovní známky, kterou Česká pošta uvede do prodeje ve středu 19. května tohoto roku. Emise připomíná 50. výročí uzavření Ramsarské úmluvy o ochraně mokřadů. Autorem výtvarného návrhu je Adam Kašpar.

Ramsarská úmluva je smlouva chránící mokřady, které mají význam především jako biotopy vodního ptactva. Byla podepsána 2. února 1971 v íránském Ramsaru. Česká republika navázala na Československou federativní republiku, která se ke smlouvě připojila v roce 1990 a spolu s dalšími 170 zeměmi spolupracuje na ochraně a rozumném využívání mokřadů a jejich zdrojů. Ramsarskými mokřady se v současnosti označuje 2 396 mokřadů s celkovou rozlohou 253 928 799 hektarů. Povinností členských zemí je vyhlásit na svém území minimálně jeden mokřad, který odpovídá přísným kritériím mezinárodního významu z hlediska ekologie, botaniky, zoologie, limnologie nebo hydrologie a zařadit ho na „Seznam mokřadů mezinárodního významu“. Česká republika má takovýchto území 14 o celkové rozloze 60 207 hektarů.

Z dílny Adama Kašpara pochází i námět obálky prvního dne vydání (FDC), jenž zobrazuje mokřad s vodním tokem.

Známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., metodou ofsetu v nákladu 400 000 kusů a FDC digitálním tiskem v počtu 2 700 kusů.

Nominále známky je zastoupeno písmenem „Z“, které odpovídá ceně za prioritní Obyčejnou zásilku do zahraničí do 50 g – mimoevropské země – ke dni vydání 45 Kč.

Zájemci si mohou novou známku zakoupit na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

známka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…