Česká pošta: Staletou historii ústavního soudnictví připomíná nová známka

25.02.2020 19:35

Dvě zdobné hlavice sloupů z brněnské budovy Ústavního soudu s vepsanými hlavními pilíři ústavního soudnictví – demokracie a právní stát – jsou námětem nové příležitostné písmenové poštovní známky, kterou Česká pošta vydává ve středu 26. února 2020.

Česká pošta: Staletou historii ústavního soudnictví připomíná nová známka
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Touto emisí pošta rozšiřuje portfolio „béčkových“ známek pro ekonomický režim dodání a vzdává holt staleté historii ústavního soudnictví. Autorem návrhu známky a obálky prvního dne vydání s motivem zdobného průčelí vchodu do hlavní budovy Ústavního soudu v Brně, je Jan Kavan.

Do konce první světové války v Evropě neexistovalo ústavní soudnictví v dnešní podobě. Na rozdíl od rozptýlené kontroly ústavnosti v USA, se Evropa ubírala cestou budování specializovaných a mimo soustavu obecných soudů stojících ústavních soudů. Evropské ústavní soudnictví se poté rozvinulo zejména po skončení druhé světové války. Historie ústavního soudnictví na našem území se začíná psát již po vzniku Československé republiky. V roce 1921, na základě ústavní listiny z roku 1920, byl zřízen zvláštní Ústavní soud Československé republiky. Poprvé byl Ústavní soud Československé republiky ustaven 17. listopadu 1921 v čele s předsedou Karlem Baxou. Po rozpadu československé federace i Ústava samostatné České republiky počítala s existencí Ústavního soudu. První Ústavní soud České republiky zahájil svou činnost 15. července 1993. Toho dne prezident republiky Václav Havel jmenoval do funkce dvanáct z patnácti soudců tohoto soudu. Sídlem soudu se stalo město Brno.

známka

Nominále známky zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč. Známka je vytištěna digitálně metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 500 000 kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…