Česká republika pošle Nepálu tým zdravotníků

27.04.2015 15:20

V reakci na zemětřesení v Nepálu rozhodla česká vláda o vyslání speciálního zdravotnického týmu. V oblasti bude působit nejméně 14 dní. Aktuální informaci o humanitární a konzulární situaci v Nepálu a možnostech reakce kabinet mimořádně zařadil na své pondělní jednání.

Česká republika pošle Nepálu tým zdravotníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie

Předsunutá zdravotnická jednotka neboli traumatým ČR je mobilní zdravotnický útvar poskytující chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči a pomoc při popáleninových úrazech na místě hromadného neštěstí a katastrof v zahraničí. Tvoří ho 36 zdravotníků a 13 příslušníků Hasičského záchranného sboru Praha.

Předpokládané náklady včetně letecké přepravy činí 20 milionů korun, které Ministerstvo financí uvolní z rozpočtové rezervy. Tým by mohl odletět v pondělí v noci.

Vláda se rovněž zabývala situací českých občanů v Nepálu a ocenila dosavadní úsilí velvyslanectví ČR v Dillí a honorárního konzulátu ČR v Káthmándú, které průběžně kontaktují občany České republiky a poskytují jim příslušnou konzulární pomoc.

Českým občanům v Nepálu, kteří mají zájem o návrat do České republiky, Ministerstvo zahraničních věcí nabídne možnost letět zpátky speciálním letadlem, které přiletí s traumatýmem.

Ničivé zemětřesení zasáhlo zhruba čtvrtinu země včetně hlavního města Káthmándú v sobotu 25. dubna. Hlášeno je zhruba 2 500 obětí na životech, kompletní situaci se ale prozatím nepodařilo zmapovat. Doplněním oficiální pomoci České republiky jsou také aktivity humanitárních neziskových organizací, které pořádají veřejné sbírky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…