Česká televize: Dívčí skupina Vesna bude reprezentovat Česko na letošní Eurovizi

09.02.2023 18:47 | Tisková zpráva

Vesna, šestičlenná dívčí skupina hudebnic z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, uspěla v hlasování posluchačů s písní My Sister’s Crown. Pod textem zpívaným v češtině, ukrajinštině, angličtině a bulharštině jsou podepsány Patricie Fuxová, Tanita Yankova a Kateryna Vatchenko.

Česká televize: Dívčí skupina Vesna bude reprezentovat Česko na letošní Eurovizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Letošní Eurovizi hostí britský Liverpool. Zástupce Česka v soutěži vystoupí v prvním ze dvou semifinálových kol, tedy v úterý 9. května. Finále se odehraje o čtyři dny později, v sobotu 13. května. O vítězství budou usilovat hudebníci z celkem sedmatřiceti zemí.

„Jsme vděčné, že můžeme právě my reprezentovat Českou republiku. Budeme se v našem vystoupení snažit o to, abychom vzdaly hold nejen Ukrajině, které je letošní Eurovize věnovaná, ale i českým tradicím, které mohou být pro svět originální,“ svěřila se bezprostředně po vyhlášení vítěze národního kola frontmanka Vesny Patricie Fuxová.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21905 lidí

Sloganem letošního sedmašedesátého ročníku Eurovision Song Contest je United By Music, v překladu Spojeni hudbou. „Velká Británie převzala pořadatelství od Ukrajiny, které po loňském vítězství jejího zástupce v soutěži hostitelství náleželo, ale během pokračující ruské vojenské invaze na jejím území je pořádání velké kulturní akce nemyslitelné. Britská veřejnoprávní BBC, která Eurovizi v Liverpoolu připravuje, se tak nedávno zveřejněným mottem odkazuje k jedné z původních myšlenek soutěže, která se poprvé konala v roce 1956. Snahou pořadatelů tehdy bylo Evropu v poválečných letech prostřednictvím hudby znovu sjednotit. Po necelých sedmdesáti letech je tedy opět aktuální,“ říká vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Naplnit a podpořit letošní eurovizní slogan chce i skupina Vesna. „Jsme slovanská kapela, reprezentujeme pět slovanských národů. Všechny sdílíme myšlenku, že umění je univerzální jazyk, kterému každý porozumí. A jsme přesvědčené, že poselství obsažené v naší hudbě je srozumitelné posluchačům u nás i v zahraničí,“ dodává Patricie Fuxová.

Už po oznámení finálové pětice uchazečů o pozici národního zástupce v soutěži, posunuli bookmakeři Českou republiku mezi pětici pravděpodobných vítězů. Žádný z dosavadních tuzemských reprezentantů se tak daleko v této hudební soutěži nedostal. „Naše zatím nejlepší umístění zajistil zpěvák Mikolas Josef, který před pěti lety dosáhl ve finále na šesté místo. V Liverpoolu se s Vesnou chceme dostat ještě dál. Dosavadní nadšené reakce fanoušků na píseň My Sister’s Crown nám dodávají naději i sebevědomí. Oficiální videoklip k této skladbě si za týden, na youtubovém účtu kapely, připsal zhruba půl milionu přehrání,“ podotýká Kryštof Šámal.

Hlasování v národním kole Eurovize odstartovalo před týdnem živé vystoupení všech pěti finalistů, které v přímém přenosu nabídlo iVysílání ČT a oficiální youtubový kanál soutěže. Tam má záznam více než sto tisíc přehrání. Vedle Vesny se letos o reprezentaci České republiky na Eurovizi ucházely ještě zpěvačky Markéta Irglová, Maella, Pam Rabbit a písničkář RODAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …