Česká televize: Na středních školách pomůže s výukou na dálku web ČT edu

05.10.2020 9:34

Česká televize nabízí učitelům na webu ČT edu k volnému využití tisíce krátkých vzdělávacích videí, která jsou rozdělena podle stupňů i předmětů. Středoškolští učitelé zde tak najdou audiovizuální materiály, od biologie po zeměpis, která mohou zapojit nejen do prezenční, ale i distanční výuky. To se ostatně ukázalo už na jaře, kdy ČT edu pro učení využívalo přes půl milionu uživatelů.

Česká televize: Na středních školách pomůže s výukou na dálku web ČT edu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Oproti červnu je dnes rozsah webu třikrát větší. Nové vzdělávací materiály Česká televize doplnila v souladu doporučeními odborného panelu, do nějž se v červnu zapojila téměř tisícovka pedagogů z různých škol a regionů.

„V současnosti je možné nalézt nepřeberné množství videí online. Videa na ČT edu jsou ale logicky rozřazena podle stupňů, předmětů a témat, látek. Nemusíte se tedy obávat, že ztratíte spoustu času výběrem těch správných záběrů, protože všechna videa zařazená na ČT edu již byla vyselektována a doporučena aprobovanými pedagogy. Výhodou je i kulturní kontext pořadů České televize. Videa na ČT edu vycházejí z českého prostředí a jsou natočena v českém jazyce. Také délka videí je předem přizpůsobena výuce, většina z nich je dlouhá pouze několik minut, což prospívá efektivitě při hledání videa i ve výuce. Podstatným faktem je i to, že videa na ČT edu můžete ve výuce využívat legálně a nevystavíte se porušení autorských práv,“ říká Klára Holíková z Ústavu pedagogických věd Masarykovy univerzity ve svém metodickém článku.

Videa pro střední školy na ČT edu jsou nejvíce využívána v předmětech český jazyk, dějepis, fyzika, biologie a v oblasti člověk a společnost.

„Učitelé využívají audiovizuální materiály jako doplněk dalších vzdělávacích aktivit, pro rozšíření svého výkladu nebo jako alternativu k textům. Vedle toho, že zařadí video do výuky třeba jako úvod do tématu, podnět k diskusi nebo jako názornou ilustraci probírané látky, nechávají žáky také s různými zdroji pracovat samostatně doma. pracovat samostatně, doma, vyhledávat vlastní zdroje… Výhodou ČT edu je, že videa jsou monotematická, krátká a jejich obsah je relevantní. Pracuje se s nimi tak ve výuce poměrně snadno,“ doplňuje vedoucí projektu ČT edu Alžběta Plívová.

Web ČT edu nedávno získal speciální Filmovou cenu Technologické agentury ČR a Zlín Film Festivalu za popularizaci vědy. Podle odborné poroty, sestavené ze zástupců Univerzity Tomáše Bati, zlínského festivalu a technologické agentury přispěl web ČT edu ke zmírnění dopadů krize na vzdělání dětí.

Spot k ČT edu si můžete stáhnout zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…