Česká televize: Nová podcastová série provede etapami české novinařiny

25.09.2021 8:45 | Tisková zpráva

Někteří z nich pracují v médiích celá desetiletí, jiní s profesí začali teprve nedávno. Jedno ale mají společné, chtějí informovat. Porevoluční novináři a novinářky odhalovali největší kauzy, mapovali nejzásadnější politická rozhodnutí, přinášeli zprávy o terorismu, válce a chudobě.

Česká televize: Nová podcastová série provede etapami české novinařiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Současná generace reportérů nastoluje jiná témata, točí podcasty, využívá sociální sítě. Jak žurnalistiku vnímají novináři napříč generacemi? K čemu se vracejí a kam směřují? Otázky zodpoví nová podcastová série pořadu Newsroom nazvaná Backround ČT24: Generace.

„Background je jakési zákulisí, něco, co v pořadu Newsroom ČT24 ukazujeme několik let podrobně. Máme za sebou úspěšné seriály jako Mediální revoluce nebo Kauzy. Televize ale neumožňuje jít tolik do hloubky jako web, sítě nebo právě podcasty. Jednotlivé generace novinářů a jejich konkrétní příběhy a osudy tak nyní můžeme představit ve velkém. V rozhovorech se budeme ptát i těch, kteří běžně dotazy spíš kladou,“ shrnuje dramaturg pořadu Newsroom ČT24 Luboš Rosí, jehož redakce sérii ve spolupráci s webem ČT24 vytváří.

Jak vypadaly redakce v porevolučním Československu? Jak si tehdejší reportéři a reportérky budovali kontakty a proč se vůbec rozhodli být novináři? A jak je to dnes? Nová podcastová série se zaměří rovněž na vývoj novinářské profese a rozdíl v jejím chápání mezi generacemi českých žurnalistů. Podívá se na to, jakou roli v dnešní době hrají noviny nebo jak funguje práce se zdroji. Odpovídat přitom budou ti, kteří byli a jsou u toho – novináři, moderátoři, reportéři, komentátoři i editoři. Prvním zpovídaným je novinář, disident a jeden ze zakladatelů české investigativy Jaroslav Spurný.

Podcastem provází čtyři moderátoři, kromě Luboše Rosího také Tereza Řezníčková, Barbora Loudová a Andreas Papadopulos. „Rozhodli jsme se, že nezůstaneme jen u podcastu. Jsme televize, takže ti, kteří obraz chtějí, o něj nepřijdou. Z každého rozhovoru proto nabídneme i video. Nyní se snažíme vyhrát si s co nejzajímavějšími záběry, s několika telefony a tablety, tak aby atmosféru mezi moderátory a hostem nerušily velké kamery, ale aby byl efekt pro diváka co nejzajímavější,“ dodává Tereza Řezníčková.

Nové video bude na Facebooku pořadu Newsroom ČT24 a na stejnojmenném youtube kanálu uveřejněno vždy v úterý ve 21 hodin. Ve středu ve 12 hodin pak rozhovor vyjde také v podcastových aplikacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…