Česká televize: Redakce vědy funguje dva roky, chystá tematické speciály pro ČT24

09.09.2018 9:45

Redakce vědy České televize pokrývá každý den aktuální události z oblasti tuzemského i světového výzkumu, vědy a vzdělávání. Během druhého roku své existence redakce informovala ve vysílání o více než tisícovce událostí.

Česká televize: Redakce vědy funguje dva roky, chystá tematické speciály pro ČT24
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

A přinesla také první český televizní rozhovor z oběžné dráhy Země. Z modulu Destiny Mezinárodní vesmírné stanice odpovídal americký astronaut Andrew Feustel. Nově bude redakce vědy připravovat do kontinuálního vysílání ČT24 tematické speciály.

Vědecká redakce ČT během druhého roku své existence nabídla do vysílání 1194 témat, 1326 internetových článků a také první televizní rozhovor z vesmíru. „Jsem ráda, že redakce vědy neustále posouvá hranice a ukazuje, že nezůstáváme při z(Z)emi,“ říká vedoucí redakce vědy Kateřina Fifková a dodává: „Potvrdilo se, že vědecká témata diváky baví. Nově tak budeme připravovat do kontinuálního vysílání ČT24 tematické speciály – první jsme odvysílali z festivalu nových technologií Future Port Prague.“

Česká televize založila redakci vědy 5. září 2016 a její vznik přinesl nový týdeník Věda 24, který se vysílá před nedělními Událostmi v 18:30 a do denního vysílání ČT24 více témat zaměřených na českou a světovou vědu. „Ukazujeme novinky z české a zahraniční vědy i vědecký pohled v případě mimořádných událostí. Diváci České televize můžou v průměru vidět víc než tři vědecká témata denně. Do hlavní zpravodajské relace Události jsme dodali 250 témat, věda tedy byla zhruba ve dvou ze třech vysílání,“ uzavírá Fifková.

Podrobně se tak Česká televize mohla věnovat dalším velkým vědeckým událostem – předávání Nobelových cen, úmrtí astrofyzika Stephena Hawkinga nebo startu rakety Falcon Heavy a zatmění Měsíce. Nabídla ale i pohled na nejmodernější pozemní teleskopy světa – přímo v chilské poušti Atacama u dalekohledů Evropské jižní observatoře natáčel Daniel Stach, moderátor pořadů Hyde Park Civilizace a Věda 24. „Bylo skvělé dostat se na místa, kde jsou nejmodernější technologie a vědci posouvají hranice lidského vědění.“

Hyde Park Civilizace se vědě pravidelně věnuje už 6 let (od 8. září 2012) každou sobotu od 20:05 hodin. Sobotní díl nabídne rozhovor s humanitární pracovnicí Katharinou Zellweger, která třiadvacet let pomáhá v Severní Koreji. V pořadu se za poslední rok objevily největší osobnosti vědy, mezi nimi tři nositelé Nobelovy ceny – Stefan Hell přispěl k rozvoji mikroskopie s velmi vysokým rozlišením, Yoshinori Ohsumi přišel na to, jak umí buňky recyklovat, a Paul Modrich popsal systém, díky kterému se DNA sama opravuje.

Jednou měsíčně redakce vyrábí také Vědecké Interview. Jeho exkluzivním hostem byl v minulém roce i princ Edward, hrabě z Wessexu, nejmladší syn královny Alžběty II. Nový týdeník určený výhradně na sociální sítě – Věda2 – najdou fanoušci vědy na sociálních sítích. Součástí zpravodajského portálu ČT24 je web veda24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…