Česká televize hostila třináctý ročník odborné konference DIGIMEDIA 2018

07.06.2018 15:24

• Nova ani Prima se nebudou bránit DVB-T2, ale nic není zadarmo… • Dvořák Česká televize: …Samozřejmě nebudeme zpoplatňovat • Souboj o dálnici? Český rozhlas pokryje D1 signálem DAB+ • Čtvrtý operátor může zamíchat kartami

Česká televize hostila třináctý ročník odborné konference DIGIMEDIA 2018
Foto: AČRA-MK
Popisek: Digimedia

Druhé televizní digitalizaci v České republice už nic nestojí v cestě. Dvě největší komerční televizní skupiny, Nova a Prima, nebudou na rozdíl od vypínání analogového vysílání před deseti lety bránit nástupu nového vysílacího standardu. Smířily se s tím, že současné vysílací sítě DVB-T budou muset opustit pásmo 700 MHz, které bude použito pro mobilní sítě nové generace. Na konferenci DIGIMEDIA 2018, jejíž 13. ročník proběhl ve středu 6. června 2018 v České televizi v Praze na Kavčích horách, se na tom shodli generální ředitel FTV Prima Marek Singer a technický ředitel TV Nova Josef Uher.

Nova s Primou však nadále vylučují, že by v terestrickém vysílání nabídly volně HD verze svých programů. Naopak by uvítaly vznik placené platformy v nových sítích DVB-T2, která by kopírovala podobnou službu Simpli TV z Rakouska, již na konferenci prezentoval výkonný ředitel společnosti IP Austria Walter Zinggl. Placenou službu v DVB-T2 by podpořila i jednatelka společnosti Atmedia Czech Michaela Vasilová. Aby taková platforma mohla vzniknout, museli by provozovatelé televizního vysílání nalézt operátora, který by pro ně zajistil prodej služeb na maloobchodním trhu a získal potřebnou kapacitu v připravovaných sítích DVB-T2. Placenou službu v terestrice naopak zcela odmítá generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer, podle něhož více než polovina domácností v České republice odmítá za příjem televizního vysílání platit a terestriku vnímá jako bezplatnou službu. Obdobný postoj deklaroval za Českou televizi i generální ředitel Petr Dvořák. „Naše programy budeme vždy poskytovat našim divákům zdarma. Vzhledem k tomu, že jsme financováni z veřejných zdrojů, tak nám nepřipadá fér, abychom dále zpoplatňovali,“ řekl posluchačům.

Na přechod k DVB-T2 mají čeští diváci ještě dva roky, poslední vysílače ve stávajícím standardu DVB-T budou vypnuty na konci června 2020. Vyplývá to z návrhu „Technického plánu přechodu“, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Resort nyní podle Luďka Schneidera, ředitele odboru elektronických komunikací, vypořádává podněty z meziresortního připomínkového řízení, aby se návrh mohl do konce června dostat na jednání vlády. Podle evropského nařízení o uvolnění pásma 700 MHz totiž musí jednotlivé vlády členských států EU přijmout národní plány pro opuštění pásma 700 MHz do 30. června 2018.

Uvolněné kmitočty poté stát vydraží v aukci, kterou na druhou polovinu příštího roku připravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Pásmo 700 MHz připadne mobilním operátorům pro datové a hlasové sítě nové generace. Aukce ČTÚ by mohla otevřít cestu čtvrtému mobilnímu operátorovi, který by konkuroval zavedeným hráčům T-Mobile, O2 a Vodafone, uvedl na konferenci DIGIMEDIA 2018 předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Zájem o účast v této aukci projevil generální ředitel Nordic Telecomu Libor Dočkálek. Podle jeho slov však bude záležet na podmínkách tendru, které bude ČTÚ teprve definovat. Nyní úřad konzultuje návrh principů aukce, který ještě během léta předá vládě.

Přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 povede k větší penetraci chytrých televizorů v českých domácnostech, což bude znamenat větší riziko pro diváky, kteří si tyto televizory připojí k internetu, upozornil technický ředitel české pobočky bezpečnostní společnosti ESET Miroslav Novák. Nejvážnější hrozbou jsou v tomto směru škodlivé aplikace, které využívají výpočetního výkonu televizorů ke skryté těžbě kryptoměn a nenapravitelně ničí televizní přijímače. Chytré televizory jsou ale náchylné i k vyděračským ransomwarům, které dokáží zašifrovat obrazovku a požadují po divákovi výkupné.

Digitalizaci se nevyhne ani rozhlas. Přechod na DAB+ je ale v České republice zablokován kvůli nejasnému postoji komerčních rádií a zastaralé legislativě. Současný zákon o televizním a rozhlasovém vysílání totiž neumožňuje existenci většího počtu celoplošných komerčních rádií, které by logicky nové digitální sítě DAB+ nabídly. Komerční rádia také odmítají opustit nynější analogové vysílání v FM pásmu, které se nemusí na rozdíl od televizních analogových vysílačů vypínat. ČTÚ proto podle ředitele odboru regulace Marka Eberta oddaluje připravovanou aukci kmitočtů ve III. pásmu, jež by vedla ke vzniku několika celostátních sítí pro digitální rozhlas.

Jediným subjektem na rozhlasovém trhu, který jasně propaguje digitální vysílání, je veřejnoprávní Český rozhlas. Jeho síť ČRo DAB+, jejíž provoz technicky zajišťují České Radiokomunikace, se podle generálního ředitele Reného Zavorala ještě v letošním roce rozšíří na Vysočinu a díky silnému vysílači v Jihlavě a několika dokrývačům pokryje celou dálnici D1. Na příští rok pak Český rozhlas plánuje další rozšiřování pokrytí na dálnice D7 a D11. Letos v létě pak podle Zavorala spustí vlastní informační kampaň k digitálnímu rozhlasovému vysílání a plánuje také společné jednání s Asociací provozovatelů soukromého vysílání, na kterém chce nabídnout podporu digitálnímu vysílání komerčních rádií.

O spolupráci s Českým rozhlasem stojí i první čistě dopravní rozhlasová stanice v České republice, Rádio Dálnice. Jeho provozovatel Radim Pařízek na konferenci DIGIMEDIA 2018 oznámil start zkušebního vysílání televizní stanice Info TV Brno a Jižní Morava, která kombinuje audio dopravní zpravodajství Rádia Dálnice s výstupy z dopravních kamer a regionálním zpravodajstvím. Součástí projektu mají být i speciální internetové stránky a výstupy jak v audiu, tak videu podle toho, v jaké situaci je bude uživatel přijímat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…