Česká ženská lobby získala klíčovou podporu z Norských fondů

20.08.2014 18:01

Realizace druhého ročníku úspěšného Kongresu žen, vytvoření profesní komory genderových expertů/tek a cílené prosazování respektu k reprodukčním právům žen včetně práva na svobodnou volbu podmínek porodu. To je pouze několik bodů z partnerského projektu České ženské lobby s názvem „Hájíme práva žen v České republice", který podpořila nadace Open Society Fund spravující Norské fondy – v současnosti jeden z nejvýznamnějších finančních zdrojů dotující český neziskový sektor.

Česká ženská lobby získala klíčovou podporu z Norských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česká ženská lobby získala v rámci Norských fondů nejvyšší finanční dotaci v historii organizace a tento krok vnímá především jako výzvu k naplnění svých cílů – tedy prosazování rovných šancí pro ženy a muže na všech úrovních. „Z podpory Norských fondů mám velkou radost. Díky tomu máme jedinečnou možnost nejen zrealizovat druhý ročník Kongresu žen (první ročník byl fenomenální úspěch a pevně věřím, že na něj navážeme!), ale dotáhnout do konce také celou řadu aktivit, které jsme doposud dělaly na dobrovolné bázi," neskrývá své nadšení z podpory projektu místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. V následujícím roce a půl se díky zmiňované podpoře zaměří její organizace, která je největší sítí ženských organizací v České republice, na několik stěžejních témat.

PODPORA LEGISLATIVNÍCH OPATŘENÍ

Česká ženská lobby dlouhodobě reflektuje přetrvávající nerovnosti mezi muži a ženami, jako je například nedostatečné zastoupení žen v rozhodovacích pozicích, nevyhovující institucionální zabezpečení agendy rovných příležitosti, nedostatečná nebo špatně aplikovaná legislativa v této oblasti. I proto se díky získané finanční podpoře bude Česká ženská lobby snažit prosadit opatření vedoucí k odstranění těchto deficitů. „Kromě toho chceme vydat aktuální Stínovou zprávu v oblasti rovného zacházení a rovných příležitostí žen a mužů a více spolupracovat s exekutivou i jednotlivými ministerstvy tak, aby opatření na podporu rovných příležitostí žen a mužů nebyla pouhými bezzubými deklaracemi, ale měla opravdový dopad v praxi," upřesňuje Eva Kavková.

PODPORA PORODNÍCH ASISTENTEK A REPRODUKČNÍCH PRÁV ŽEN

V rámci České ženské lobby funguje „porodnická” pracovní skupina, která se kromě vzdělávání členských organizací i veřejnosti v tématice normálního porodu a získávání relevantních dat a odborných stanovisek, účastní i jednání pracovní skupiny při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Eva Kavková upozorňuje na hlavní cíle, kterých chce Česká ženská lobby díky podpoře projektu „Hájíme práva žen v České republice" v této oblasti dosáhnout. „Chceme dokončit návrh legislativních změn, které umožní porodním asistentkám opět legálně vykonávat jejich profesi a také se chceme zasadit o to, aby jejich péče byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění."

Kromě přípravy a aktivního prosazování legislativního návrhu změny Zákona o zdravotních službách, který doposud s dalšími vyhláškami brání v tom, aby porodní asistentky mohly legálně vykonávat svou profesi, patří mezi další aktivity i podpora lidem, kteří se rozhodnou podat žalobu kvůli tomu, že je jim znemožněno svobodně si zvolit místo a způsob porodu.

KOMORA GENDEROVÝCH EXPERTŮ A EXPERTEK

Díky grantové podpoře dojde v následujících měsících k unikátní spolupráci několika významných institucí a vznikne tak doposud chybějící profesní komora, která bude sdružovat kvalifikované genderové experty a expertky s odlišnými specializacemi, z různých vědních a společenských oblastí. Vytvoření této ojedinělé platformy bude koordinovat Sociologický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a dalšími partnery mimo akademický sektor. Komora bude poskytovat služby v oblasti genderového vzdělávání, poradenství a konzultační činnosti. Komora bude garantovat vysokou expertní znalost v oboru genderových a feministických studií se zaměřením na konkrétní oblasti: různé aspekty fungování trhu práce, kombinace práce a rodiny, genderové násilí a sexuální obtěžování, porodnictví a sexuální práva žen, LGBT, menšiny, genderové aspekty přistěhovalectví a migrace, atd.

KONGRES ŽEN

Po obrovském úspěchu prvního ročníku, který se uskutečnil v roce 2013, proběhne 20. června 2015 další Kongres žen. Cílem této ojedinělé iniciativy organizací, institucí a osobností z neziskového, akademického, uměleckého, veřejného i soukromého sektoru je otevřít diskusi o situaci žen v České republice, poskytnout ženám prostor pro síťování a sdílení zkušeností napříč společenským spektrem, inspirovat je a mobilizovat. Proběhne formou veřejné akce, která kombinuje v jednom dni semináře, workshopy, přednášky a diskuze, spolu s doprovodnými aktivitami. Tématem druhého Kongresu žen pod záštitou České ženské lobby bude „Ženy a ženská témata v médiích – stereotypy, předsudky a sexismus doprovázející mediální zobrazování žen“.

Projekt „Hájíme práva žen v České republice” dává velkou šanci všem ženám a mužům v tom, aby snahy o prosazování rovných šancí mezi oběma pohlavími nezůstaly jen na úrovni ideálů a dlouhodobých přání, ale začaly se realizovat v praxi.

Česká ženská lobby je síť neziskových organizací, která hájí práva žen v České republice. Má 28 členských organizací. Je součástí Evropské ženské lobby, která sdružuje ženské a genderové organizace Evropy a spolupracuje s evropskými institucemi. Česká ženská lobby se hlásí k feministickému přesvědčení, že ženy mají právo na politickou, společenskou a ekonomickou rovnost s muži. Česká ženská lobby lobbuje a prosazuje zájmy všech žen bez ohledu na jejich rasu, etnický původ, zdravotní stav, sexuální orientaci, věk, náboženství či víru. Zároveň ČŽL diverzitu podporuje a uznává a prosazuje rozmanité hodnoty a potřeby žen s ohledem na výše zmíněné charakteristiky. Česká ženská lobby akceptuje různorodost svých organizací a tedy i různorodost feministických směrů, ke kterým se jednotlivé organizace hlásí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…