České děti se zúčastnily mezinárodního tábora „Škola Rosatomu“ v Thajsku

19.12.2017 14:01

V prosinci 2017 se osm českých dětí zúčastnilo mezinárodního dětského táboru "Škola Rosatomu" v Thajsku, v rekreačním komplexu poblíž Phuketu.

České děti se zúčastnily mezinárodního tábora „Škola Rosatomu“ v Thajsku
Foto: red
Popisek: Rosatom

Díky „Škole Rosatomu“ se sešlo 70 dětí ve věku 11 až 17 let z různých zemí, jako například: Česko, Maďarsko, Indie, Thajsko, Mongolsko, Vietnam, Indonésie a Rusko. Zúčastnily se jednoho z řady projektů ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, kterým se snaží podpořit navazování kontaktů mezi vrstevníky ve svých partnerských zemích a poznáváním jiných kultur a tradic odstraňovat bariéry mezi národy.

Sedm dětí, které se z Česka účastnily, žije v obci Dukovany. Otec osmé účastnice pracuje v podniku Kabelovna Kabex, který sídlí v Holýšově u Plzně a který je již několik let dodavatelem speciálních kabelů pro projekty Rosatomu.

Organizátoři projektu vytvořili pro účastníky zajímavý a bohatý program. Děti hrály různé pohybové i intelektuální hry, zúčastnily se seminářů o fotografii, divadle, tanci, matematice a dalších oborech. A samozřejmě ve volném čase děti měly možnost hrát sportovní hry, koupat se v moři a odpočívat na pláži.

„Největší výhodou tohoto tábora je to, že jsme se setkali a spřátelili s dětmi z jiných zemí, zlepšili svou angličtinu, seznámili se s různými kulturami. Kromě toho byla v Thajsku krásná příroda, výborné jídlo a teplé počasí. Děkujeme vedoucím tábora za jejich vlídný přístup a doufáme, že s ostatními zůstaneme v kontaktu i nadále,“ řekl Jan Císař, jeden z účastníků tábora.

Komunikace dětí se během her a seminářů odehrává v různých jazycích: v jejich národním jazyce, angličtině, ruštině, ale také pomocí gest. S dětmi pracovali zkušení profesionálové z Ruska, kteří už mnoho let organizují podobné akce v Rusku, Finsku, Maďarsku, Bulharsku a Indonésii.

"Velmi si cením toho, že Rosatom poskytl našim dětem možnost vyrazit do Thajska a poznávat tradice dalších evropských a asijských zemí. Během si procvičily konverzaci v cizím jazyce, což je podle mého názoru zkušenost, která dětem schází. Výběr dětí, které pojedou, nebyl jednoduchý. Museli jsme se rozhodnout během 24 hodin, ale neváhali jsme ani okamžik. Pak jsme museli začít připravovat formality, aby děti mohly skutečně jet,“ uvádí Miroslav Křišťál, starosta obce Dukovany.

České děti patří k tradičním účastníkům mezinárodních dětských tvůrčích projektů, které probíhají za podpory Rosatomu. Například v červenci 2017 se zúčastnili čtyři studenti 1. Slovenského gymnázia v Praze mezinárodního tábora ve Finsku. Devět dětí zaměstnanců opavské společnosti Arako, dceřiné společnosti Rosatomu, a jedna dívka z Třebíče se zúčastnily Mezinárodní školy výzkumníků a badatelů, která proběhla v ruském centru Orljonok na břehu Černého moře. Na podzim 2016 proběhl v Maďarsku dětský mezinárodní inženýrsko-technický tábor, kterého se také účastnily české děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…