České dráhy: Cyklohráček nově sveze výletníky po Pražském semmeringu

21.03.2017 21:10

Rodinný výletní vlak Cyklohráček vjede v sobotu 25. března už do své čtvrté sezony. Opět bude vozit malé i velké výletníky z Prahy na Okoř a do Slaného, letos ale čeká na cestující celá řada novinek. Z hlavního nádraží pojede Cyklohráček po trase Pražského semmeringu s krásnými výhledy na Prahu, nově ho tak budou mít možnost využít také cestující ze Smíchova, Cibulky nebo Zličína. Jednou za měsíc sveze návštěvníky až do železničního muzea ve Zlonicích a nově s ním můžete navštívit také bunkr Drnov a tamní muzeum studené války a protivzdušné obrany.

České dráhy: Cyklohráček nově sveze výletníky po Pražském semmeringu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cyklohráček je speciální výletní vlak upravený na velké pojízdné hřiště. O hry na palubě se starají hrajvedoucí, kteří mají pro všechny připravené také malé dárky. Jeden vůz Cyklohráčku je určen pro cyklisty, tři vozy jsou upraveny pro děti. Rodiče tu najdou vůz s koutkem pro menší děti (s nízkopodlažním nástupem pro kočárky), hernu se stavebnicemi a balónkovištěm i vůz pro větší děti s deskovými hrami, tabulí a křídami a množstvím dalších her k zapůjčení. Přes sklo mohou děti i tatínkové pozorovat strojvedoucího při práci a sledovat trať před vlakem.

Nová trasa přes Semmering

Největší novinkou letošní sezony je nová trasa Cyklohráčku. Stále bude jezdit z Prahy kolem Okoře do Slaného, ale v Praze už nebude vyjíždět z Masarykova nádraží jako v minulých letech. „Cyklohráček pojede z pražského hlavního nádraží přes severní nástupiště smíchovského nádraží, Cibulku a Zličín do Hostivice a dál do Slaného,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj. „Na trase Pražského semmeringu překoná nádherné historické viadukty nad Prokopským údolím a nabídne všem cestujícím krásnou podívanou z výšky na celou Prahu. Jsem přesvědčený, že nová trasa bude pro výletníky velmi atraktivní.“

V každém vlaku dva hrajvedoucí

O děti se na palubě vlaku starají hrajvedoucí a mají pro ně připravené dárky (stejně jako pro cyklisty), informace o výletech i zajímavých místech na trase a především spoustu her na půjčení, aby cesta na výlet lépe utekla. „Loni svezl Cyklohráček bezkonkurenčně nejvíce lidí za dobu, co do Slaného jezdí. Jelo s ním téměř 17 tisíc cestujících, z toho více než šest tisíc dětí. Největší zájem byl o nový vůz s balónkovištěm a velkou hernou, proto jsme už loni začali do vlaku posílat mimořádně dva hrajvedoucí, aby se zvládli věnovat všem dětem. Letos už to bude standard a ve vlaku budou vždy ve dvou. Zájem cestujících je o tento výletní vlak opravdu veliký,“ doplnil zástupce ředitele ROPID Martin Šubrt.

Kdy Cyklohráček jezdí

Cyklohráček letos pojede o všech sobotách, nedělích a svátcích od 25. března až do 29. října. Z Prahy do Slaného a zpět jede vždy dvakrát za den. Z pražského hlavního nádraží odjíždí v 9:07 a ve 13:07, zpět ze Slaného do Prahy jede v 11:01 a v 16:57.

Odpolední vlak s odjezdem ve 13:07 pojede i letos sedmkrát za sezonu až do Zlonic, kde se nedaleko od nádraží nachází železniční muzeum. Letos to bude o sobotách 29. dubna, 27. května, 24. června, 29. července, 26. srpna, 30. září a 28. října. Cestující z Cyklohráčku budou mít navíc možnost využít levnější vstupné do muzea.

Muzeum studené války a protivzdušné obrany

Cyklohráčkem je možné dojet z Prahy do Podlešína, kde se nachází bunkr Drnov. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout jeden z největších zpřístupněných bunkrů v Česku, který byl vybudován v osmdesátých letech a sloužil jako velitelské stanoviště protivzdušné obrany Prahy. Muzeum je otevřené každou sobotu od 20. května do 16. září, v červenci a srpnu také každou neděli. Cestující z Cyklohráčku mají do muzea o 30 % levnější vstupné.

Hra pro děti ve Slaném a turistická vizitka

Rodiče s dětmi se mohou vydat po příjezdu do Slaného na dobrodružnou cestu městem. Ve vlaku dostanou od hrajvedoucích herní plán, a jakmile vystoupí, vyrazí na cestu za pokladem. Pokud posbírají všechny indicie správně, dovedou je ke zlatému pokladu ukrytému ve městě. Něco si z něj budou moci odnést a získají také turistickou vizitku Cyklohráčku.

„Turistickou vizitku získají skutečně jen cestující z Cyklohráčku,“ říká vedoucí infocentra ve Slaném Zoja Kučerová. „Buď dojdete úspěšně do cíle cesty za pokladem, nebo se zastavíte v infocentru u Velvarské brány s jízdenkou z Cyklohráčku, na které bude razítko od hrajvedoucích. Jinak vizitku není možné získat.“

Během loňské sezony se zapojilo do hledání zlatého pokladu s Cyklohráčkem přes devět stovek lidí, kteří odevzdali ve slánském infocentru 346 vyplněných herních plánů. Pro turistickou vizitku Cyklohráčku si ve Slaném přišlo 557 zájemců.

Slevy ve Slaném

Město Slaný připravilo pro návštěvníky z Cyklohráčku slevy, které může využít celá rodina. Cestující například získají za 85 Kč celodenní vstup do místního aquaparku, slevu do místní cukrárny i pivovaru, 50% slevu do vlastivědného muzea a další. Slevy jsou určené jen pro cestující z Cyklohráčku, kteří budou mít od hrajvedoucích na slevovém kuponu razítko z vlaku. Lze je následně využít nejen v den cesty, ale i kdykoli během sezony Cyklohráčku, a to i ve všední dny. Detaily najdete ZDE.

Jak to chodí v Cyklohráčku

Vůz plný hraček
Tento vůz je určen spíš menším dětem, cestující tu najdou dětský koutek se stavebnicemi, vláčkovými skládačkami, leporely nebo vláčkodráhou. Odsud je také nejlépe možné pozorovat práci strojvedoucího a dívat se na trať. Vůz je nízkopodlažní, aby se do něj dobře dostaly i kočárky.

Vůz plný balónků
Vůz poznáte podle toho, že je na rozdíl od těch ostatních červený. Uvnitř je postavená velká herna s balónkovištěm, stavebnicemi a hračkami, které rozvíjí jemnou dětskou motoriku. U dveří je rozšířený prostor, kam se vejde několik dětských kočárků.

Vůz plný kol
Tento vůz je uprostřed soupravy a vejde se do něj přes 20 kol. Cyklisté si v něm mohou dofouknout kola kompresorem, půjčit si nářadí na jejich opravu nebo mazání. Pro cyklisty mají hrajvedoucí jako dárek reflexní bezpečnostní pásku, aby byli na silnici lépe vidět.

Vůz plný her
Vůz s upravenými stolky a připravenými herními plány na Člověče, nezlob se!, dámu, šachy a další hry. Děti si tu budou moci půjčit od hrajvedoucích karetní a jiné hry. Můžou kreslit křídami na tabuli nebo se dívat na strojvedoucího, jak řídí vlak, či sledovat trať.

Výlety s Cyklohráčkem
Každý výletník dostane ve vlaku mapu okolí Okoře se zajímavými turistickými cíli a k dispozici jsou i cyklomapy okolí Prahy. Za návštěvu stojí kromě Okoře a Slaného určitě Zoopark Zájezd, romantické údolí mezi Okoří a Zákolany s vysokým železničním viaduktem, románská rotunda Budeč nebo nepříliš známá studánka sv. Václava pod Budčí. Bližší informace k výletům jsou také na webu ZDE.

Jízdní řád Cyklohráčku najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…