České dráhy: Na Den železnice pojede do Trutnova historický vlak s parní lokomotivou „Rosničkou“

04.09.2021 7:34 | Tisková zpráva

Na neděli 5. září 2021 připravily České dráhy společně se svými partnery Regionální den železnice v Trutnově. Na místo oslav se návštěvníci mohou svézt z Hradce Králové zvláštním vlakem v čele s parní lokomotivou 464.202 „Rosničkou“.

České dráhy: Na Den železnice pojede do Trutnova historický vlak s parní lokomotivou „Rosničkou“
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Tento vlak zároveň uskuteční během dne další vyhlídkové jízdy. Zájemci si na trutnovském hlavním nádraží prohlédnou výstavu kolejových vozidel a modelové kolejiště, nejmenší návštěvníci se můžou těšit na Vláček hráček a dětskou železnici. Během oslav Dne železnice bude zároveň podepsána dlouhodobá smlouva mezi Českými drahami a Královéhradeckým krajem na zajištění regionální vlakové dopravy.

Parní vlak v čele s lokomotivou 464.202 „Rosničkou“ bude odjíždět z královéhradeckého hlavního nádraží v 7:35 a na trutnovské hlavní nádraží přijede v 9:34. Historická souprava zajistí během dne dvě vyhlídkové jízdy, a to do Vrchlabí (odjezd z Trutnova hl.n. v 9:55) a do Svobody nad Úpou (odjezd z Trutnova hl.n. ve 14:30). V 16:00 se pak vydá zpět do krajského města, kam přijede v 18:14.

tabulka

tabulka

Jízdné
Ve vlacích budou platit jízdní doklady podle tarifů TR10 Českých drah a IDS IREDO, a to ve spojení s příplatkem na zvláštní vlak ve výši 50 korun.
Jízdní doklady jsou v prodeji na všech pokladnách Českých drah, doprodej jízdních dokladů bude zajišťovat vlakový personál.

Doprovodný program na trutnovském hlavním nádraží:

  • výstava kolejových vozidel včetně jídelního vozů s obsluhou JLV pro veřejnost
  • řídicí vůz přestavěný na Vláček hráček
  • propagační stánky ČD a Královéhradeckého kraje
  • modelové kolejiště (ve vestibulu)
  • dětská železnice (na parkovišti vedle výpravní budovy)
  • výstava dětské tvorby, soutěže pro děti
  • občerstvení

Regionální den železnice v Trutnově je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, městem Trutnov a Správou železnic.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 18. a 19. září v Lužné u Rakovníka. Podrobnosti budou průběžně doplňovány na portál Vlakem na Výlet (ZDE).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…