České dráhy: Národní den železnice v Českých Budějovicích ve znamení křtů

22.09.2018 16:13

Oslavy stého výročí založení samostatné Československé republiky a Československých státních drah daly vznik hned dvěma novým publikacím o historii železnic pro širokou veřejnost, které mapují vývoj železniční dopravy u nás i na Slovensku: „Historie státních drah 1918–2018“ a „Železnice Českobudějovicka od počátku po současnost“.

České dráhy: Národní den železnice v Českých Budějovicích ve znamení křtů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy také představily nové tematické televizní spoty Petra Jarchovského a Jana Hřebejka a kalendář ČD 2019. Slavnostní křty proběhly v sobotu 22. září na točně Světa historie a u soupravy Pendolino ve Světě změny v rámci Národního dne železnice (NDŽ) v Českých Budějovicích.

Kniha „Historie státních drah 1918–2018“

Slavnostní křest knihy kolektivu autorů v čele s Pavlem Bekem slavnostně zahájil NDŽ v 10 hodin na pódiu velké točny Světa historie. Vznik knihy „Historie státních drah 1918–2018“ iniciovaly České dráhy jako nástupce bývalých státních drah v České republice a projekt podpořil také slovenský národní dopravce Železniční společnost Slovensko (ZSSK), oba národní správci železniční infrastruktury Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a Železnice Slovenské republiky (ŽSR) i obě národní ministerstva dopravy a další instituce.

„Stojíme na prahu další dopravní revoluce. Lidé, kteří se na začátku osmdesátých let vydali rychlíkem napříč naší zemí z Prahy do Ostravy, cestovali více než šest hodin. Dnes, o téměř třicet let později, je nejrychlejší souprava přiveze za tři hodiny. Česká republika vybudovala nejhustší železniční síť v Evropě. Využívejme ji v 21. století tak, aby lidem usnadnila život,“ uvedl Dan Ťok, ministr dopravy ČR.

„Kulaté výročí sta let od vniku Československé republiky i Československých státních drah nás inspirovalo ke vniku nové reprezentativní publikace, která shrnuje vývoj železniční dopravy na území bývalého Československa a po roce 1992 v obou našich nástupnických republikách. Dobré vztahy a spolupráce železničářů i po roce 1992 se pozitivně odrazila v dohodě připravit tuto publikaci jako společnou česko-slovenskou. Je nutné poděkovat všem odborníkům, kteří se zapojili do přípravy obsahem a rozsahem jedinečné knihy, i všem partnerům, kteří vznik této publikace podpořili,“ zdůraznil Jiří Ješeta, ředitel Odboru obchodu osobní dopravy Českých drah.

Kniha komplexně představuje historii železnice po vzniku Československa. V devíti kapitolách jsou chronologicky představena jednotlivá dějinná období společné historie i období, kdy se české a slovenské železnice vyvíjely samostatně. Závěr knihy je věnován také perspektivám a vizím budoucího rozvoje v České i ve Slovenské republice.

Knihu bude možné zakoupit od 22. září 2018 v některých ČD centrech a v následujících týdnech bude dostupná u vybraných knihkupců a zároveň bude distribuována i jako e-kniha. Cena publikace je 790 Kč.

Kniha „Železnice Českobudějovicka od počátku po současnost“

Ve 12 hodin na 3. nástupišti u soupravy SC Pendolino byla rovněž pokřtěna nová kniha s názvem „Železnice Českobudějovicka od počátku po současnost“ autorů Jana Viktory a Jiřího Kafky, kteří průřezem zachycují všechna důležitá období na českobudějovické železnici a blízkém okolí. Nastíní těžké začátky výstavby železničních tratí, popíše historii všech tří železničních nádraží na území města České Budějovice a dále připomene válečná i poválečná léta, dobu normalizace a po listopadu 1989. Část zachycuje i období historie stavby železnice na Lipensku, a zvláště její jedinečnosti při zahájení elektrického provozu. Připomene i dobu ve výtopně depa, či Středisko oprav kolejových vozidel (SOKV). Publikace mapuje i zajímavé osobní vlaky, které projely českobudějovickým nádražím.

„Již mnoho času uplynulo od chvíle, kdy došlo k zahájení pravidelné železniční dopravy mezi Českými Budějovicemi a rakouským Lincem uskutečněné koněspřežní dráhou. Právě tehdy, ve 20. letech 19. století, v období nazývaným též obdobím „železničního pravěku“, se začíná psát historie veřejné železniční dopravy na našem území, což nás inspirovalo k vytvoření uceleného přehledu o železnicích Českobudějovicka a okolí,“ popisuje Jiří Kafka, spoluautor knihy a zároveň ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Českých Budějovicích.

Kniha je doplněna historickými, dobovými i současnými fotografiemi známého fotografa Českobudějovicka pana Milana Bindera.

Prodej knihy bude zahájen 22. září. Knihu bude možné zakoupit u vybraných knihkupců a v několika ČD centrech za 590 Kč. Na Národním dni železnice si ji zájemci mohou zakoupit s 10% slevou.

Televizní spoty ČD

Propojení historie a současnosti inspirovalo České dráhy také ke spuštění letošní největší reklamní kampaně s novými televizními spoty, které podle motivů filmové trilogie Zahradnictví z pera Petra Jarchovského zrežíroval Jan Hřebejk. Křest spotů proběhlo ve 14 hodin na pódiu velké točny Světa historie za účasti herečky Sabiny Remundové, jež ztvárnila roli veselé tety Marči. Ve Světě zábavy pak následovala autogramiáda herců.

Kalendář ČD 2019

Další představovanou novinkou je kalendář Českých drah pro rok 2019 fotografky Lucie Vysloužilové, která v něm zobrazila děti v drážních profesích. Kalendář byl slavnostně pokřtěn rovněž na podiu velké točny Světa historie. Kalendář byl k prodeji za 250 Kč také přímo na akci.

Prodej nových knih i kalendáře, které vznikly v režii či velké spolupráci s Českými drahami, bude zahájen při NDŽ a v následujících týdnech se objeví u vybraných knihkupců a v několika ČD centrech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…