České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v Kraji Vysočina

11.12.2020 13:30

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový železniční jízdní řád. Rozsah regionální dopravy Českých drah v Kraji Vysočina zůstane na obdobné úrovni jako v současném grafikonu.

České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v Kraji Vysočina
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Vlaky na většině tratí pojedou podobně jako v současnosti, s některými změnami je však potřeba počítat na trati 240 mezi Jihlavou, Třebíčí, Náměští nad Oslavou a Brnem. V úseku mezi Horní Cerekví a Jindřichovým Hradcem budou zajišťovány pouze vlaky dálkové dopravy. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

V období platnosti jízdního řádu 2021 ujedou regionální spoje na území Kraje Vysočina 4,4 mil. vlakokilometrů. České dráhy vypraví na území Kraje Vysočina průměrně 405 vlaků v pracovní dny a 286 spojů v nepracovní dny. V celoročním průměru půjde o 371 vlaků denně.

Na všech provozovaných tratích v Kraji Vysočina vyjma tratě 240 se koncepce jízdního řádu prakticky nemění a dochází pouze k úpravám jednotlivých vlaků (jejich časovým polohám, případně úpravám datových omezení). Na trati 225 v úseku Jindřichův Hradec – Počátky-Žirovnice bude zrušena osobní regionální doprava (úsek je v objednávce Jihočeského kraje). Spojení do stanic Počátky-Žirovnice a Horní Cerekev i nadále zajišťují rychlíky linky R11.

S platností od 13. prosince 2020 dojde k rozšíření IDS VDV. Nově budou do tohoto integrovaného dopravního systému zařazeny zastávky Vítanov a Hlinsko v Čechách na trati 238.

Od 13. prosince bude zároveň ukončena naprostá většina omezení přijatých během podzimu v souvislosti se šířením epidemie COVID-19. Podrobnosti najdete ZDE.

Přehled změn v regionální dopravě Českých drah v Kraji Vysočina

  • Trať 212 Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou (– Čerčany)

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

  • Trať 224 Horní Cerekev – Obrataň (– Tábor)

Vlak s odjezdem v 9:05 z Tábora a příjezdem v 11:20 do Jihlavy (Os 18406) nově pojede v úseku Pacov – Jihlava také v pracovní dny v období letních prázdnin.
Vlak s odjezdem v 8:37 z Jihlavy a příjezdem v 10:52 do Tábora (Os 18411) nově pojede v úseku Jihlava – Pacov také v pracovní dny v období letních prázdnin.
Časové polohy a datová omezení ostatních vlaků se nemění.

  • Trať 225 (Veselí nad Lužnicí –) Horní Cerekev – Jihlava – Havlíčkův Brod

V úseku Jindřichův Hradec – Počátky-Žirovnice dochází k úplnému zrušení osobní regionální dopravy (úsek je v objednávce Jihočeského kraje). Nově tedy není regionální dopravou obsluhován úsek z Jindřichova Hradce do Horní Cerekve. Ve stanicích Počátky-Žirovnice a Horní Cerekev zastavují vlaky kategorie R.
Vlak s odjezdem v 9:05 z Tábora a příjezdem v 11:20 do Jihlavy (Os 18406) nově pojede v úseku Pacov – Jihlava také v pracovní dny v období letních prázdnin.
Vlak s odjezdem v 8:37 z Jihlavy a příjezdem v 10:52 do Tábora (Os 18411) nově pojede v úseku Jihlava – Pacov také v pracovní dny v období letních prázdnin.
Spěšný vlak jedoucí v pracovní dny s odjezdem v 13:03 z Havlíčkova Brodu bude v úseku Havlíčkův Brod – Jihlava zrušen. Cestující mohou využít zastávkový osobní vlak s odjezdem ve 12:55 z Havlíčkova Brodu (Os 28303).
Dále na této trati dochází k drobným časovým posunům vybraných vlaků, a to především z důvodu větší stabilizace dopravního modelu a úpravy taktových poloh vlaků.
Datová omezení ostatních vlaků se nemění.

  • Trať 227 Kostelec u Jihlavy – Telč (– Slavonice)

Na této trati dochází pouze k drobným časovým posunům vybraných vlaků. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

  • Trať 230 Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou (– Kolín)

Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám jednotlivých vlaků, jejichž cílem je zachovat či vylepšit přípojové vazby v Havlíčkově Brodě a Kolíně.
Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

  • Trať 237 Havlíčkův Brod – Humpolec

Rozsah dopravy na této trati se v pracovní dny navýší o jeden pár večerních vlaků.
V pracovní dny pojede nový vlak Havlíčkův Brod – Humpolec (Os 15968), s odjezdem z Havlíčkova Brodu ve 22:05 a příjezdem do Humpolce ve 22:47. V opačném směru bude zaveden nový vlak Humpolec – Havlíčkův Brod (Os 15969), s odjezdem z Humpolce v 22:54 a příjezdem do Havlíčkova Brodu v 23:36.
Časové polohy a datová omezení ostatních vlaků se nemění.

  • Trať 238 Havlíčkův Brod – Ždírec nad Doubravou (– Pardubice)

Na této trati dochází pouze k drobným časovým posunům vybraných vlaků. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.
Nově bude na této trati rozšířen IDS VDV o zastávky Vítanov a Hlinsko v Čechách.

  • Trať 240 (Brno –) Náměšť nad Oslavou – Okříšky – Jihlava

Z důvodu pokračování dlouhodobé výluky jedné z traťových kolejí v úseku Brno – Střelice, kde má proběhnout rekonstrukce elektrizace tratě, bude pro tuto trať od 13. prosince 2020 vydán výlukový jízdní řád. Tato výluka bude mít významný dopad především na osobní vlaky v úseku Brno – Zastávka u Brna. I tento výlukový jízdní řád již bude obsahovat celou řadu změn proti stávajícímu (též výlukovému) stavu.
Po ukončení výluky Brno – Střelice ve druhém pololetí roku 2021 bude zaveden jízdní řád vlaků jedoucích opět již z Brna. Bude obsahovat větší množství změn časových poloh vlaků.
Na této trati dochází k řadě změn. K významnějším bude patřit odstranění přestupu u celkem 12 spojů v Náměšti nad Oslavou a nahrazení přestupem zpravidla v Třebíči, jako místem s vyšším zlomem frekvence cestujících. Mezi Třebíčí a Náměští nad Oslavou také nově pojede vlak s odjezdem v 18:35 z Třebíče.
Cestujícím doporučujeme věnovat změnám na této trati zvýšenou pozornost.

  • Trať 241 (Znojmo –) Moravské Budějovice – Okříšky

Vlak s odjezdem v 19:12 z Okříšek do Znojma (Os 24825) nově pojede v úseku Okříšky – Moravské Budějovice i o víkendech.
Vlak s odjezdem v 19:08 ze Znojma do Okříšek (Os 24824) nově pojede v úseku Moravské Budějovice – Okříšky i o víkendech.
Časové polohy a datová omezení ostatních vlaků se nemění.

  • Trať 250 (Brno –) Žďár nad Sázavou – Havlíčkův Brod

Všechny vlaky regionální dopravy kromě Os 5911, Os 5918 a Os 8755 nově zastaví v zastávce Nížkov.
Vlak s odjezdem ve 12:26 ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu (Os 5912) pojede nově pouze o víkendu. V pracovní dny pojede z důvodu navázání nových přípojových vazeb v Havlíčkově Brodu v dřívější poloze s odjezdem již v 12:14 ze Žďáru nad Sázavou a příjezdem do Havlíčkova Brodu v 12:48 (Os 8750).
Vlak s odjezdem v 15:37 ze Žďáru nad Sázavou do Brna (Os 4619) nově zastaví v zastávce Laštovičky.
Poslední večerní vlak s odjezdem v 22:10 z Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou (Os 8755) nově zastaví též v zastávkách Stříbrné Hory, Přibyslav zastávka a Ronov nad Sázavou.
Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

  • Trať 256 (Tišnov –) Nové Město na Moravě – Žďár nad Sázavou

Na této trati nedochází k žádné změně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

  • Trať 257 Studenec – Velké Meziříčí – Křižanov

Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám vybraných vlaků v úseku Velké Meziříčí – Studenec, jejichž cílem je především zvýšení bezpečnosti provozu na trati řízené podle předpisu D3.
Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…