České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v Královéhradeckém kraji

08.12.2020 12:39

V neděli 13. prosince 2020 začne platit nový jízdní řád pro rok 2021. V Královéhradeckém kraji bude rozsah regionální dopravy oproti změně v prosinci 2019 mírně vyšší (o 0,9 %).

České dráhy: Nový jízdní řád 2021 v Královéhradeckém kraji
Foto: red
Popisek: ČD - logo

K nejvýznamnějším úpravám bude patřit doplnění spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad o jeden pár, změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní a také posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky. V průběhu jízdního řádu 2021 plánuje Správa železnic několik významných výluk, které ovlivní provoz vlaků ČD, a to zejména v úsecích Stéblová – Pardubice na trati 031 Hradec Králové – Pardubice a také mezi Trutnovem a Starou Pakou. Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.

Regionální vlaky objednané Královéhradeckým krajem ujedou v období roku 2021 celkem 5,85 mil. vlakokilometrů, denně vlaky ujedou 16 tisíc kilometrů. Celkem bude v novém období zavedeno 698 tras regionálních vlaků. V pracovní den bude vypraveno 624 vlaků, v sobotu 487 a v neděli 491. Dále na území kraje denně pojede 32 dálkových vlaků na lince R 10 Praha – Hradec Králové – Trutnov.

Rozsáhlejší výluková činnost Správy železnic je plánována na trati 031 v souvislosti se začátkem výstavby druhé traťové koleje v úseku Stéblová – Pardubice-Rosice n. L. (včetně modernizace stanice Pardubice hl.n.).

Všechny dálkové i regionální vlaky ČD můžou používat také zákazníci integrovaných dopravních systémů VYDIS a IREDO.

Hlavní změny v regionální dopravě Českých drah v Královéhradeckém kraji:

  • doplnění spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad o jeden pár
  • změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní
  • posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky

Přehled změn v regionální dopravě Českých drah v Královéhradeckém kraji

Tratě 020, 021, 023, 026 a 027 (Hradec Králové, Týniště nad Orlicí, Náchod, Broumov):

  • Traťové tabulky budou upravené podle požadavku objednatele s přihlédnutím k převažujícím přepravním proudům:
    - 020 (Praha –) Velký Osek – Hradec Králové
    - 021 - Hradec Králové – Letohrad, Častolovice – Solnice
    - 023 zůstává Doudleby O. – Rokytnice v Orl. h.
    - 026 Náchod – Choceň, Dobruška – Opočno pod Orlickými horami
    - 027 Starkoč – Broumov.
  • Spěšný vlak s odjezdem z Hradce Králové v 7:05 pojede denně až do Letohradu, opačně bude zaveden spoj v 7:33 a doplní tak spojení na celodenní dvouhodinový interval.
  • Víkendová doprava z Hradce Králové do Chocně bude kompletně změněna. Osobní vlaky z Hradce Králové s odjezdy v sudou hodinu (6:03, 8:03 atd.) pojedou pouze do Týniště n.O. a bude na ně nasazena moderní elektrická jednotka řady 440 „Regiopanter“, opačně odjezdy z Týniště n.O. do Hradce Králové budou v lichou hodinu (5:33, 7:33 atd.). Osobní vlaky mezi Týništěm a Chocní pojedou v jiných časech, bude mírně navýšena četnost na dvouhodinový interval a nasazena nízkopodlažní jednotka Regionova. V Týništi n. O. bude vždy návaznost na spěšné vlaky Hradec Králové – Letohrad.
  • Mezi Náchodem a Chocní pojede v pracovní dny 5 párů spěšných vlaků jako dosud, o víkendech bude jejich počet mírně navýšen na 6,5 páru (+ 1,5 páru). V Chocni budou přípoje na linky R 19 do / z Brna a R 18 do / z Prahy. Vybrané vlaky budou pokračovat v sezóně až do Teplic n. Met. s návazností do Adršpachu.
  • Spěšný vlak Dobrošov pojede rychleji, dokončení rekonstrukce stanice Jaroměř umožní svižnější jízdu vlaku. Ráno přijede do Hradce Králové o 9 minut dříve v 7:27 a odpoledne odjede o 8 minut později v 14:32, jízdní doba mezi Náchodem a Hradcem Králové klesne pod 50 minut.
  • Na trati 023 pojede první vlak směrem do Rokytnice n. O. o 25 minut později, a to přímo z Týniště n. O. (odj. v 5:56). Opačně bude posunut odjezd „školního“ vlaku z Rokytnice n. O. z 6:31 na 6:56 a pojede přímo do Týniště n. O, což umožní lepší dojíždění do škol v Kostelci nad Orlicí, kde bude v 7:36.

Tratě 030, 031 a 032 (Jaroměř – Pardubice, Hradec Králové – Trutnov, Jaroměř – Stará Paka):

  • Páteční odpolední posilový spoj z Hradce Králové do Pardubic pojede místo 14:25 až v 14:59 jako prodloužení spěšného vlaku z Trutnova, v Pardubicích bude návaznost na linku Ex 1 do Ostravy. V opačném směru pojede místo ve 14:59 pojede až v 15:47.
  • Víkendové osobní vlaky Pardubice – Hradec Králové pojedou každé 2 hodiny přímo až do Týniště n. O.
  • V neděli ráno pojede spěšný vlak 1885 s příjezdem do Hradce Králové v 5:55 z Trutnova místo z Náchoda. Z Náchoda bude k tomuto vlaku zajištěn přípoj s přestupem ve Starkoči. Spěšný vlak z Hradce Králové v 7:03 pojede o víkendech celoročně včetně návaznosti směrem do Náchod a Broumova ve Starkoči.

Tratě 040, 041, 044 a 047 (Ostroměř, Stará Paka, Hostinné, Vrchlabí, Teplice n. M.):

  • Na trati 040 pojede vlak v 10:28 ze Staré Paky do Chlumce n. C. pouze o víkendech, v pracovní dny pojede o 2 hodiny dříve (odj. ze Staré Paky v 8:28), v Chlumci n. C. bude přípoj na rychlíky do Prahy a Hradce Králové.
  • Na trati 047 Trutnov – Teplice nad Metují bude v sezóně od 24. dubna do 28. září v úseku Adršpach – Teplice n. Met. opět posílen provoz až na půlhodinový interval. Posilové vlaky pojedou mezi 9. a 17. hodinou v sobotu a neděli, v červenci a srpnu denně. Posilové spoje ulehčují přepravě v oblasti Adršpašsko-teplických skal, kde silniční doprava opakovaně každoročně v některých dnech kolabuje.
  • Na ostatních tratích (041, 044) zůstává doprava beze změn.

Tratě 061, 062, 064 (Jičín – Kopidlno – Nymburk, Chlumec n. Cidl. – Křinec, Libuň – Sobotka):

  • Na tratích 061 Nymburk – Jičín, 062 Chlumec nad Cidlinou – Křinec a 064 Mladá Boleslav – Dolní Bousov – Lomnice n. P. nedochází k žádným úpravám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…