České dráhy: Pardubický kraj si objednal moderní vlaky s Wi-Fi přístupem k internetu

31.12.2019 7:34

Zbrusu nové motorové jednotky na trať z Pardubic do Chrudimi, Hlinska v Čechách a Havlíčkova Brodu nebo modernizaci osobních souprav z 90. let si objednal Pardubický kraj u Českých drah. České dráhy budou do vylepšení vlaků v Pardubickém kraji investovat kolem miliardy korun.

České dráhy: Pardubický kraj si objednal moderní vlaky s Wi-Fi přístupem k internetu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Pardubický kraj vyjednal s Českými drahami další modernizace kolejových vozidel pro regionální osobní vlaky. Stalo se tak v rámci jednání o dodatku k nové smlouvě o veřejných službách v přepravě cestujících, který byl oběma stranami uzavřen před Vánoci. Pardubický kraj přistupuje k řešení regionální dopravní obslužnosti s maximální zodpovědností a uvědomuje si budoucí příležitosti i rizika. Toto vědomí se odráží i v požadavcích, které vůči dopravci kraj uplatňuje nejen v oblastech kvality a technické vybavenosti vozidel. Ze strany objednavatelů veřejné dopravy není zcela běžné, aby stanovili velmi konkrétní parametry a požadavky na rozsah a kvalitu služeb na období platnosti celé desetileté smlouvy. V tomto ohledu je postup Pardubického kraje velmi odpovědný a pro řešení dopravní obslužnosti v drážní dopravě příkladný.

„Modernizace vozů je připravena na míru podle požadavků objednatele,“ uvádí místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Radek Dvořák a doplňuje: „Zásadním milníkem modernizace vozidel pro Pardubický kraj bude pořízení sedmi nových dvojdílných motorových jednotek pro trať Pardubice – Havlíčkův Brod, které přinesou našim zákazníkům komfort, na jaký jsou zvyklí například z jednotek RegioShark. Tato investice nám umožní zajistit na všech výkonech pro Pardubický kraj bezbariérová vozidla, což je jeden z hlavních cílů naší spolupráce. S novými jednotkami by se cestující měli svézt od jízdního řádu 2022/2023. V postupných krocích zavádíme další technická opatření na našich vozidlech, která jsou nezbytná pro budoucí změny na české železniční infrastruktuře. S využitím dostupných dotačních titulů vybavíme naše vozidla palubní částí evropského zabezpečovacího systému, přičemž začínáme právě vozidly, která provozujeme na trati z Kolína do České Třebové. Na přechod na jednotný napájecí systém, který je rovněž projektován, přednostně připravujeme elektrické jednotky na trati Pardubice – Jaroměř.

„Zlepšení komfortu pro cestující pro nás bylo jedním z hlavních požadavků na dopravce. Jsem přesvědčený, že se nám společně s národním dopravcem podaří postupně na vybrané tratě nasadit takový vozový park, který náleží do 21. století, a který cestující ocení, a který si zaslouží,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Vedle zcela nových motorových souprav budu v Pardubickém kraji jezdit modernizované soupravy, především osobní vozy z 90. let z produkce bývalých východoněmeckých vagónek a řídicí vozy v těchto soupravách. Obsluhovat budou hlavní koridor z Kolína přes Přelouč a Pardubice do Chocně, Ústí nad Orlicí a České Třebové. Šestnáct osobních vozů dostane modernější interiér a především zcela nová komfortní sedadla s textilním potahem s upořádáním míst proti sobě nebo za sebou, audiovizuální informační systém s LCD monitory, Wi-Fi, elektrické zásuvky 230 V a také USB porty pro dobíjení drobné elektroniky cestujících, jako jsou mobilní telefony, tablety nebo notebooky. Nová budou polospouštěcí okna a také toalety s uzavřeným systémem. Sedm klimatizovaných moderních řídicích vozů přizpůsobených pro cestování imobilních osob bude doplněno o zvedací plošiny pro nástup a výstup cestujících na invalidním vozíku.

Vylepšením nyní procházejí také motorové vozy řady 810 a bezbariérové motorové jednotky řady 814 Regionova, které obslouží méně frekventované lokálky v Pardubickém kraji. Motorové vozy a jednotky obdrží bezdrátové připojení k internetu pomocí palubní Wi-Fi, elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky či moderní informační systém. Palubní Wi-Fi a zásuvky pro drobnou elektroniku se tak ve vlacích na území našeho kraje stanou běžným standardem.

Kontrakt o veřejných službách v přepravě cestujících mezi Pardubickým krajem a Českými drahami je uzavřen na deset let. Vlaky Českých drah by za tuto dobu měly v rámci smlouvy najezdit 47 milionů kilometrů za kompenzaci ve výši 5,8 miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…