České dráhy: Regionální Den železnice hostí Ostrava a Bohumín

28.09.2018 21:34

Dějištěm regionálního Dne železnice budou poslední zářijovou sobotu stanice v Ostravě a Bohumíně. Také Moravskoslezský kraj se tak připojí k letošním celorepublikovým oslavám svátku železničářů. České dráhy připravily pro příznivce světa na kolejích atraktivní jízdy zvláštními vlaky i bohatý doprovodný program.

České dráhy: Regionální Den železnice hostí Ostrava a Bohumín
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Regionální Den železnice nabídne i v letošním roce program pro celou rodinu. Na tzv. „Ostravské kolečko“ vyjede historický parní vlak tažený lokomotivou řady 464.202 „Rosnička“. Další zvláštní motorový vlak bude jezdit po areálu železniční stanice Ostrava, na trase této okružní jízdy bude řídící stavědlo a elektrodispečink SŽDC. Další zvláštní vlaky vyrazí po vlečkách společnosti AWT z Bohumína, přes Ostravu-Stodolní a Ostravu hl.n. zpět do Bohumína.

Návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost podívat se do míst, která běžně nejsou veřejnosti přístupná. V areálu železniční stanice Ostrava hl.n. budou probíhat exkurze do prostor řídícího stavědla, odkud dispečeři koordinují vlakový provoz. V areálu Správy železniční dopravní cesty ve Skladištní ulici si prohlédnou pracoviště elektrodispečerů, expozici speciálních drážních vozidel a připraveny budou i ukázky práce hasičů. Mezi hlavním nádražím a Výstavištěm se mohou zájemci svézt historickými tramvajemi Dopravního podniku Ostrava.

Oficiální zahájení regionálního Dne železnice proběhne v sobotu dopoledne v Bohumíně. Tam se bude odehrávat také doprovodný program, v rámci kterého zahrají hudební skupiny, pro děti je připravený zábavný program s mašinkami a další atrakce. Přístupná budou také pracoviště zdejšího depa, kde proběhne i výstava železničních vozidel.

Regionální Dny železnice hostila během měsíce září i další města: Česká Třebová, Olomouc, Praha, Horažďovice, Trutnov a Příbram. Vyvrcholením oslav byl 22. září Národní den železnice, který letos proběhl v Českých Budějovicích. Regionální oslavy zakončí poslední zářijovou sobotu akce v Ostravě a Brně.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

Podrobný program regionálního Dne železnice v Moravskoslezském kraji, jízdní řády a jízdné jsou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…