České dráhy: Vánoční a prázdninový provoz na železnici

20.12.2017 7:36

Provoz na železnici o Vánocích, vánočních prázdninách, na Silvestra a také o novoročním ránu bude jako každý rok ve znamení menší poptávky po cestování. Desítky posilových vozů a zvláštní vlaky před Vánoci tak vystřídá naopak mírně snížený rozsah dopravy. Tradičně největší omezení provozu se uskuteční v noci z 24. na 25. prosince a v noci ze Silvestra na Nový rok.

České dráhy: Vánoční a prázdninový provoz na železnici
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V neděli 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude mezi 18. a 19. hodinou postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy do Českých Budějovic odjede v 19:31 hod., poslední vlak do Chebu odjede z Prahy v 18:33 hod a do Plzně v 19:03 hod.

V pondělí 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, bude ale částečně slabší ranní provoz. Klasický sváteční provoz začne mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také 26. prosince na 2. svátek vánoční.

Podobná omezení dopravy se uskuteční také na Silvestra 31. prosince večer a u ranních spojů na Nový rok 1. ledna 2017. Běžný denní provoz bude na mnoha linkách ukončován mezi 18. a 19. hodinou a běžný rozsah ranního provozu na Nový rok začne až mezi šestou a sedmou hodinou ranní.

V průběhu vánočních prázdnin ve dnech 27., 28. a 29. prosince bude z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v jízdních řádech. Cestující žádáme, aby v knižních jízdních řádech věnovali zvýšenou pozornost údajům u čísla vlaku, kde jsou informace o vánočních omezeních, např. inverzní údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 označuje vlaky, které nejedou 25. prosince a 1. ledna, číslice 16 označuje vlaky, které nejedou 24. prosince, nebo poznámka 18 označující vlaky, které jedou v pracovní dny vyjma období od 27. prosince do 2. ledna atp. Podobná omezení ve sváteční dny avizují i další inverzní číslice např. 12, 13, 14, 20, 24 a další. Aktuální informace o jízdě vlaků na konci roku jsou uvedené i v internetových vyhledávačích spojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…