České dráhy: Zájem žen o technické obory na železnici roste

03.10.2016 12:29

České dráhy zaznamenaly vyšší zájem žen o technické profese, jako jsou strojvedoucí a mechanik. Aktuálně už „modré vlaky“ řídí 9 žen a šest se na povolání strojvůdkyně připravuje. Téměř dvě desítky jich pracují v depech a dílnách jako provozní zámečnice nebo zámečnice kolejových vozidel. Další jsou mechaničky v elektro oborech.

České dráhy: Zájem žen o technické obory na železnici roste
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy zaměstnávají celkem 4 628 žen. Jejich podíl na počtu zaměstnanců je 31 %. Nejvíce jsou zastoupeny v profesích osobní pokladní (1 594 žen s podílem 94 %) a vlakvedoucí nebo průvodčí (1 237 žen s podílem 44 %). Ženy však u Českých drah působí i v méně obvyklých a dříve spíše mužských profesích. Kromě strojvůdkyň a mechaniček jsou to například strojmistrové nebo dispečerky.

„Mezi ženami máme strojvůdkyně, které vozí motoráčky na vedlejších lokálkách i rychlovlaky railjet na našich nejrychlejších tratích,“ říká Pavel Krtek, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah, a pokračuje: „Velmi pozitivně vnímám také zaměstnávání žen ve vedoucích pozicích, ženský element je totiž při řízení podniku velmi inspirativní. Při 31% podílu žen mezi všemi našimi zaměstnanci jsou dnes v různých vedoucích pozicích od managementu po železniční stanice a depa zastoupeny ženy ze 40 %. Na samotném ředitelství vedou třetinu oddělení a odborů ženy, a to včetně odborných, v minulosti typicky mužských oborů, jako je řízení provozu. Žena je dokonce mezi šesticí vrchních přednostů dep kolejových vozidel, což byla ještě před pár lety výsostní doména mužů. Žena dnes stojí také v čele jedné naší dceřiné společnosti.“ Vybrané manažerky se účastní projektu Britské obchodní komory v České republice Equilibrium 2016, kde mohou své manažerské schopnosti dál rozvíjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…