České dráhy jsou partnerem 22. ročníku Literárních Františkových Lázní

16.10.2019 8:23

Festival Literární Františkovy Lázně se letos koná ve dnech 17. – 21. října. Jeho nedílnou součástí bude Happeningový vlak z Františkových Lázní do německého Hofu a zpět, letos opět pod záštitou českého PEN klubu.

České dráhy jsou partnerem 22. ročníku Literárních Františkových Lázní
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Vlajku festivalu bude od českého spisovatele Václava Grubera přebírat německá autorka a novinářka Beate Francková. Tento akt bude symbolickým vyjádřením česko-německého přátelství. Letošní hlavní mediální tváří bude významný a populární spisovatel Michal Viewegh.

Organizátoři festivalu opět připravili pestrý a hodnotný program, ze kterého si každý milovník literatury jistě vybere podle svého gusta. Letošním mottem při tvůrčích dílnách ve škole je lidové rčení: „Kdo myslí na zítřky, seje mrkev. Kdo myslí na roky dopředu, vysazuje stromy. Kdo myslí na tisíciletí, stará se o děti.“

V duchu tohoto hesla je zaměřena větší pozornost na žáky základní školy. Tucet spisovatelů, výtvarníků, muzikantů, mezi nimi také jeden germanista, povedou na Základní škole ve Františkových Lázních různorodé tvůrčí dílny. Celý 22. ročník festivalu má motto „Svobodná literatura“.

Na několika místech ve Františkových Lázních bude tradičně možné navštívit i několik česko-německých čtení.

V Chebu se festivaloví návštěvníci mohou těšit v tzv. “Chebské literární lázni“ na zajímavou výstavu obrazů Richarda Švandrlíka v infocentru či křest 15. básnické sbírky „Tři čtvrtě na smrt“ od české autorky Aleny Vávrové v Městské knihovně.

České dráhy a německý dopravce Oberpfalzbanhn v sobotu 19. října opět vypraví Happeningový vlak literátů, malířů a muzikantů. Trasa vlaku kopíruje trať tzv. Vlaku svobody, který ještě v totalitním Československu přerazil závory a dojel až do Hofu. Někteří lidé zůstali v emigraci, někteří se vrátili. Nyní už v Hofu nikdo nezůstává, naopak němečtí autoři přijíždějí do Františkových Lázní, aby si mohli společně s českými spisovateli vychutnat obě cesty, tam i zpět. Mimořádný vlak bude v roce 2019 vypraven pod záštitou německých spolupořadatelů a také hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové. Tentokrát pojede s námi i švédská art formace „Le Lac Long 814“. Vlajku festivalu převezeme od českého prozaika Václava Grubera německá spisovatelka Beate Francková.

„Mediální tváří festivalu letos bude český prozaik Michal Viewegh, který v jedoucím vlaku pokřtí svou novou knihu fejetonů »Mým vrstevníkům«. Pozvání přijal také spisovatel Vladimír Páral. Zájemci budou moci získat jejich autogramy do přinesených knih. Ve vlaku bude pokřtěno mnoho dalších nových knih a nebudou chybět ani »Literáti na trati« z dílny spisovatele Františka Tylšara. Vlak připomene nejen trasu Vlaku svobody, ale také 30 let od Sametové revoluce,“ uvedla spisovatelka Alena Vávrová.

Zařazení netradičního spoje do programu Literárních Františkových Lázní umožnilo znovuotevření hraničního přechodu Aš – Selb-Plößberg na trati Cheb – Hof v roce 2015. Mezi oběma městy jezdí přímé mezistátní osobní vlaky a výrazně přispívají k rozvoji cestovního ruchu i k přeshraniční spolupráci, a to nejen mezi literáty.

Podrobné informace k festivalu jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…