České dráhy úspěšně vydaly sedmileté eurové dluhopisy v nominální hodnotě 400 miliónů eur

27.05.2016 11:52

České dráhy vydaly tento týden dluhopisy v celkové nominální hodnotě 400 milionů eur se splatností 7 let a s kupónem 1,875 % ročně. Jsou splatné 25. 5. 2023. Část této nové emise firma použije na refinancování třísetmilionové emise eurobondů z roku 2011 s ročním úrokem 4,5 %. Tento více než dvou a půl procentní rozdíl přitom znamená, že firma každoročně ušetří na nákladech spojených s obsluhou dluhu až 213 milionů korun.

České dráhy úspěšně vydaly sedmileté eurové dluhopisy v nominální hodnotě 400 miliónů eur
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Využili jsme příznivé situace na trhu a dosáhli jsme na skvělé podmínky,“hodnotí aktuální emisi předseda představenstva a generální ředitel ČD Pavel Krtek. „Zájem investorů o naše eurobondy byl dvaapůlkrát větší než objem, který jsme chtěli vydat. Je to projev důvěry trhu, kterou musíme dál prohlubovat.“

České dráhy tak po čtyřech letech zrealizovaly další vydařenou transakci na mezinárodních kapitálových trzích. Manažery emise byly Citigroup Global a Société Générale. Vydané dluhopisy budou, obdobně jako předchozí dvě emise eurobondů z roku 2011 a 2012, kotovány na Lucemburské burze. Českým drahám byl tento měsíc navíc zvýšen ratingovou agenturou Moody's rating na Baa2 se stabilním výhledem. Stejné ratingové hodnocení Moody's přidělila i těmto eurobondům.

Několika týdenní náročný proces příprav, který zahrnoval také třídenní roadshow managementu (představení se mezinárodním investorům) ve Frankfurtu, Curychu, Vídni a v Londýně, vyvrcholil 18. května, kdy bylo rozhodnuto využít pozitivní odezvy investorů a příznivých tržních podmínek a kdy došlo k rozhodnutí realizovat sedmiletou  eurobondovou emisi. Poptávky jednotlivých investorů se začaly shromažďovat od cca deváté hodiny ranní a po dvou kolech předběžného nacenění emise, kdy celková poptávka od 123 investorů přesáhla 1,1 miliardy eur, se manažerům emise podařilo snížit cenu pro České dráhy na úroveň sedmiletého mid swapu + 180 základních bodů. Roční fixní úrok (kupón) byl stanoven ve výši 1,875 % při emisním kurzu 99,024 %.

Výnos emise bude použit na splacení emise eurobondů v celkové nominální výši 300 mil. eur z roku 2011, která je splatná 24. 6. 2016, investice a ostatní potřeby firmy.

Většinu nyní vydaných eurobondů Českých drah nakoupili asset manažeři (69 %) a banky (21 %). Zbývajících 10 % pak pojišťovny, penzijní fondy a ostatní. Pokud jde o geografické umístění, tak 52 % investorů je z Německa a Rakouska, 12 % z České republiky, 10 % z Velké Británie, 10 % z Francie, 5 % ze Švýcarska a 11 % z dalších evropských zemí.

„Jsem opravdu rád, že naše dlouhodobá systematická práce vedla k zvýšení ratingového hodnocení Moody’s na Baa2 se stabilním výhledem a k takto úspěšné emisi za tak výhodných cenových podmínek. Nově vydaná emise, která v korunovém vyjádření představuje přibližně 10,8 miliardy, nám se svou sedmiletou splatností příznivě zapadá do našeho splátkového profilu, významně sníží úrokové náklady a umožní realizovat potřebné investice,“dodává Pavel Krtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…