České důchody mají své příjemce i v exotické cizině. ČSSZ je zasílá téměř do celého světa

21.08.2015 19:32

Přesně 86 122 důchodců, kteří žijí mimo naši republiku a přijímají české důchody, evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) k 30. červnu 2015. Počet důchodců, kterým ČSSZ zasílá důchody mimo Českou republiku, stále stoupá. Jen ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku (85 111 důchodců) jich v 1. pololetí 2015 přibyla zhruba tisícovka.

České důchody mají své  příjemce  i v exotické cizině.  ČSSZ  je zasílá téměř do celého světa
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Tradičně nejvíce důchodů mířilo do sousední Slovenské republiky, kde k uvedenému datu ČSSZ evidovala 28 087 důchodců s nárokem na český důchod . Druhý nejvyšší počet příjemců českého důchodu, a to 18 382, byl ve Spolkové republice Německo. Třetí místo co do počtu důchodců s „českou penzí“ patřil o Polsku. ČSSZ zde v červnu 2015 evidovala 14 303 příjemců. Polsko je zároveň poslední zemí, kam byly české důchody zasílány v řádech desítek tisíc. Kromě Antarktidy vyplácí ČSSZ důchody do všech kontinentů světa včetně tak exotických států , jako jsou například Seychely, Madagaskar, Portoriko nebo Fidži, zde jde o počty důchodců v řádu jednotek (kompletní přehled států s údaji k 30. 6. 2015 následuje).

Způsob výplaty důchodu a tzv. potvrzení o žití

Obecně platí, že lidem trvale žijícím v zahraničí ČSSZ vyplácí důchody buď na účet u peněžního ústavu v cizině, nebo šekem na adresu v cizině, či na účet banky v České republice. Celkově převažují výplaty do ciziny na účet. Způsob si však lidé volí sami, není-li určeno jinak. Výjimkou je výplata důchodu na Slovensko, kam je možné penzi vyplácet pouze bezhotovostně, tj. na bankovní účet.

Podmínkou pro provádění všech typů výplat důchodu do zahraničí, není- li jinak upraveno, je pravidelné předkládání tzv. „potvrzení o žití“ (ZDE) . Musí být vlastnoručně podepsané důchodcem a podpis úředně ověřený. Podpis ověřuje orgán nebo úřad k tomu zmocněný podle právních předpisů státu trvalého bydliště (např. místní úřad, nositelé sociálního pojištění, notář apod.) či zastupitelský úřad. Tiskopis „potvrzení o žití“ je v různých jazycích dostupný ZDE.

Příjemce důchodu s výplatou na účet (v cizině nebo v ČR) předkládá ČSSZ potvrzení z vlastního podnětu a v časových intervalech, které si sám určí. Což může být čtvrtletně, pololetně nebo v jiném intervalu. Intervaly předkládání potvrzení v zásadě určují i intervaly výplaty důchodu. Důchod se vyplácí vždy zpětně, do konce měsíce, v němž bylo „potvrzení o žití“ doručeno ČSSZ. V praxi to znamená, že důchod je vyplácen tolikrát, kolikrát ročně klient potvrzení zašle. Např. pokud tak klient učiní dvakrát ročně, bude výplata důchodu za zpětné období provedena rovněž dvakrát ročně apod. Pro Slovensko platí i v tomto ohledu jiné pravidlo. Důchody jsou na účty klientů vypláceny měsíčně a oni musí potvrzení předkládat 4x ročně. K tomu je ČSSZ automaticky vyzve. Výplaty na adresu do Polska jsou zajišťovány měsíčně (bez potvrzení o žití), do ostatní ciziny kvartálně (potvrzení o žití 1x za rok).

Ověřit si specifika pro výplatu důchodu do konkrétního státu lze na call centru pro důchodové pojištění na telefonním čísle +420 257 062 860, osobně při návštěvě ČR prostřednictvím kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení či přímo v klientském centru při pražském ústředí ČSSZ.

Detailní informace o podmínkách výplaty důchodu do ciziny jsou ZDE v sekci Evropská unie nebo Mezinárodní smlouvy.

Vývoj počtu příjemců českého důchodu v zahraničí k 31. 12. daných roků a k 3 0 . 6 . 2015

Prvních deset států podle počtu příjemců českého důchodu v zahraničí k 31. 12. daných roků a k 30. 6. 2015

Počt y důchodců s bydlištěm v cizině a s nárokem na český důchod k 30. 6. 2015 podle států

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…