České televize: Před pětačtyřiceti lety se postavili okupaci. Jejich vysílání sledoval celý národ

24.08.2013 9:27

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se setkal s osobnostmi, které před pětačtyřiceti lety prokázaly nebývalou odvahu a prostřednictvím televizního vysílání se postavily proti okupaci Československa.

České televize: Před pětačtyřiceti lety se postavili okupaci. Jejich vysílání sledoval celý národ
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Přesně před čtyřiceti pěti lety se v Měšťanské besedě sešli v ranních hodinách zaměstnanci Československé televize a rozhodli se, že navzdory obrovskému riziku začnou vysílat mimořádné zpravodajství o invazi okupačních vojsk. Po šest následujících dní vznikala dík jejich statečnosti další improvizovaná televizní studia a materiály, které umožnily objektivně informovat o situaci v Československu i v zahraničních médiích. Mnozí z těch, kteří se na mimořádném vysílání podíleli, nesli následky po několik dalších let.

„Vysílání, které bylo spuštěno před pětačtyřiceti lety v Měšťanské besedě, je jedním z nejsilnějších milníků v šedesátileté historii televize. Jsem proto rád, že jsem dnes mohl osobně poděkovat těm, kteří se v daný okamžik dokázali rychle rozhodnout, a přes veškerá rizika, která se dotýkala nejen jich, ale i jejich blízkých, se postavili okupaci Československa,“ řekl na setkání se zástupci tehdejšího vysílání Petr Dvořák a dodal: „Šlo nejen o odvážné vyjádření nesouhlasu s tím, co naši zemi zasáhlo, ale i službu všem těm, kteří neměli jinou možnost, kde získávat informace o aktuálním vývoji u nás.“

V České televizi se dnes sešlo třináct osobností, které v srpnu 1968 improvizované vysílání zajistily: hlasatelky Kamila Moučková, Heda Čechová, Jarmila Šusterová, moderátor Jiří Svejkovský a Vladimír Branislav, technici Václav Kolář, Lubomír Drtina, Lubomír Feit, Josef Polák, Jan Švehla, Vladimír Holub, Karel Tunzer a kameraman Pavel Mošna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Rada Evropy představila první globální úmluvu o umělé inteligenci a lidských právech

16:08 Ministerstvo spravedlnosti: Rada Evropy představila první globální úmluvu o umělé inteligenci a lidských právech

Parlamentní shromáždění a Výbor ministrů Rady Evropy daly zelenou první mezinárodní úmluvě o umělé i…