Českobudějovická porodnice nedostatkem lékařů netrpí

10.02.2016 14:42

Přestože v českých porodnicích chybí podle nedávného průzkumu 200 lékařů, v Nemocnici České Budějovice, a. s., si na nedostatek porodníků nemohou stěžovat. Důvodem je podle vedení nemocnice i samotného oddělení zejména nabídka práce v moderním prostředí prosperujícího zdravotnického zařízení.

Českobudějovická porodnice nedostatkem lékařů netrpí
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., v současnosti zaměstnává 25 lékařů na plný úvazek a 4 externě spolupracující lékaře. „Problém nedostatku porodníků nepociťujeme. Většina lékařů chce totiž pracovat v prosperujícím zařízení, v moderním prostředí a s novou technikou. Českobudějovická nemocnice také poskytuje praxi lékařům z celého kraje,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Sák. Přes dostatek lékařů mohou fyziologické porody vést i porodní asistentky, což se děje zejména na přání rodiček.

Přestože se tedy většina tuzemských porodnic potýká s trendem, kdy práce v lůžkových zařízeních ztratila na atraktivitě a lékaři vyhledávají zaměstnání v ambulantní sféře, v Českých Budějovicích je situace odlišná. Největší krajské zdravotnické zařízení se vymyká i dalšímu trendu, podle nějž více než třetina lékařů má v lůžkových zařízeních zkrácené úvazky. „U nás máme jen čtyři pracovníky na zkrácený úvazek,“ podotkl primář Sák.

Českobudějovická porodnice a neonatologické oddělení za zhruba 200 milionů korun byly otevřeny vloni na podzim. „V přízemí jsou tři ambulance porodnice a zázemí celé budovy zahrnující šatny zaměstnanců, sklady a administrativní pracoviště porodnice. V prvním patře se nachází lůžková část neonatologie, ve druhém patře je lůžková stanice rizikového těhotenství a porodnice a neonatologické pracoviště zajištující bezprostřední poporodní péči o novorozence. Porodnické pracoviště v sobě zahrnuje prostor pro příjem k porodům, dvě příjmové ambulance a dvě vyšetřovny, čtyři jednolůžkové předporodní pokoje, pět porodních sálů a dva sály operační, určené pro provádění císařských řezů. Ve třetím patře je stanice šestinedělí s dvoulůžkovými pokoji a 10 nadstandardních jednolůžkových pokojů a  neonatologická stanice péče o fyziologické novorozence. Ve čtvrtém patře bude v březnu dobudována lůžková stanice určená pouze pro matky, které mají své děti umístěné na stanicích jednotky intenzivní a resuscitační či intermediální péče, popřípadě pro posílení kapacity stanice rizikového těhotenství,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Břetislav Shon.

Porod v Nemocnici České Budějovice, a. s., si může zvolit jakákoliv maminka, aniž by se musela dopředu zaregistrovat. K porodu si může pozvat až dvě blízké osoby, které za účast neplatí žádný poplatek, obvyklý v jiných zařízeních. Jelikož porodnice disponuje deseti nadstandardními pokoji, není nutné ani objednání těchto prostor. Za jednu noc v tomto pokoji zaplatí pacientka 1.200 Kč, pokud chce mít u sebe přes noc i partnera, připlatí dalších 500 Kč za noc. Maminky bývají po spontánním porodu propuštěny 3. den, po císařském řezu 5. den – samozřejmě v případě, že se neobjeví žádné zdravotní komplikace.

Nemocnice umožňuje i volbu způsobu porodu. „Máme k dispozici zcela přizpůsobitelná porodní lůžka nebo porodní stoličky, na nich si může rodička polohu sama zvolit. Hodně neobvyklé polohy umožňujeme pouze na základě podpisu rodičky o převzetí odpovědnosti za dítě,“ řekl primář Sák. Při porodu mohou rodičky využívat různé pomůcky - relaxační míče, porodnickou stoličku, masážní segment na porodnické posteli, závěsný systém Combitrac, relaxační masážní vanu.

Rodičky mohou mít i vlastní porodní plán, nicméně nemocnice upřednostňuje osobní pohovor porodní asistentky a lékaře s rodičkou. „Dáváme přednost osobnímu sdělení a snažíme se rodičce vyhovět,“ sdělil primář. Neonatologické oddělení vítá tuto formu kontaktu s rodiči v předstihu před porodem tak, aby bylo možné případné nejasnosti včas s rodiči prodiskutovat. „Snažíme se včas ujednotit vzájemnou představu o poporodní péči a péči o novorozence a maximální možnou vůlí vyhovět jejich přání,“ řekl primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Milan Hanzl.

V českobudějovické porodnici je již několik let standardem tzv. Bonding – tedy neodnášení dítěte od matky hned po porodu. Tento přístup lze realizovat také u císařského řezu, pokud není maminka v celkové anestezii, ale současně je nutné akceptovat stanovisko operatéra (porodníka). „Pokud nelze realizovat bonding na operačním sále, pak realizujeme co nejdříve po ukončení operace. Do té doby podporujeme kontakt kůže na kůži – tedy ‚klokanění‘ s tatínkem,“ sdělil primář Hanzl.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních

zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. V roce 2015 se zde narodilo 2 384 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 v kategorii Absolutní vítěz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…