Český rozhlas: Češi a Slováci poslali do soutěže o nejlepší fotografii z roku 1968 okolo tisícovky archivních snímků

17.08.2018 10:31

Okolo tisíce archivních fotografií, které připomínají události a život roku 1968 v tehdejším Československu, poslali občané z Česka a Slovenska do společného soutěžního projektu Českého rozhlasu a společnosti Czech Photo. Za nejzdařilejší vybrala porota snímek Břetislava Hyblera „Raněný na nosítkách“. Nejlepší fotografie projektu jsou k vidění v pražské galerii Czech Photo Centre.

Český rozhlas: Češi a Slováci poslali do soutěže o nejlepší fotografii z roku 1968 okolo tisícovky archivních snímků
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Kromě snímku Břetislava Hyblera, jenž zachytil boje probíhající 21. srpna 1968 na pražské Vinohradské třídě, se porotě líbila rovněž série snímků Stanislava Šťastného „U Rozhlasu“ a fotografie Bohumila Dobrovolského. Čestné uznání poroty si pak odnáší Jovan Dezort a Libuše Kyndrová. Témata, která oceněné snímky připomínají, zobrazovala především události odehrávající se 21. srpna v okolí budovy tehdejšího Československého rozhlasu, ale třeba také na Václavském náměstí.

Snímky vybírala odborná porota v čele s českým fotografem Herbertem Slavíkem. Dalšími členy poroty byli například historik Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma, dramatik, scénárista a herec Zdeněk Svěrák, generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitelka soutěže Czech Press Photo a galerie Czech Photo Centre Veronika Souralová.

„Hodnotili jsme zachycení události, celkovou estetiku a pohotovost, s jakou fotografie v extrémně vypjaté situaci vznikla. Na vítězném záběru se setkaly všechny prvky, které charakterizují osudný den 21. 8. 1968: přijíždějící tank, hořící město, záchrana zraněného. To vše v jedné působivé kompozici,“ vysvětluje Herbert Slavík.

„Máme velkou radost z toho, že se do soutěže zapojilo tolik lidí. A ještě víc nás těší, že se mezi soutěžními snímky objevila celá řada unikátních fotografií, které dosud byly v soukromém albu a my je teď můžeme ukázat široké veřejnosti,“ uvádí šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan.

Vlastní archivní snímky roku 1968, mohli posílat občané Česka a Slovenska od letošního 3. dubna až do 21. června. Přihlašovatel vítězného snímku obdrží odměnu ve výši 30 tisíc korun. Druhý v pořadí se může těšit na 20 a třetí na 10 tisíc korun.

Výběr téměř stovky fotografií z projektu Československo – fotografie ´68 je nyní k vidění v galerii Czech Photo Centre. Výstava nabízí všechny vítězné, oceněné a některé další vybrané snímky.

„V podtitulu soutěže bylo téma každodenního života v Československu v roce 1968. Jsem ráda, že dorazily i fotografie, které nezobrazovaly jen ty nejdramatičtější momenty z ulic a náměstí Prahy a dalších větších měst. Lidé tehdy žili i normální život, který přinášel naopak pěkné chvíle. To všechno uvidíme také na výstavě v Czech Photo Centre,“ vysvětlila porotkyně Veronika Souralová, která je současně ředitelkou galerie Czech Photo Centre.

Soutěž je součástí projektu Českého rozhlasu ´68, který se snaží připomenout události vpádu vojsk Varšavské smlouvy, k nimž u nás došlo před 50 lety. Právě Český rozhlas sehrál při informování o situaci z noci 20. na 21. srpna klíčovou roli. Nezisková společnost Czech Photo, jež je partnerem projektu, měla prostřednictvím Veroniky Souralové své zastoupení v porotě soutěže a zároveň poskytuje prostory galerie Czech Photo Centre pro výstavu vybraných snímků soutěže.

V prostorech Czech Photo Centre bude současně probíhat výstava fotografií Oldřicha Škáchy Okupace 1968. Ta bude navíc doplněna o autorovu stylizovanou fotokomoru s původním zařízením a fotografiemi jeho ateliéru, které pořídil fotograf Petr Šálek. Zároveň s tím zde bude promítán film Evalda Schorma Zmatek, který zapůjčil Národní filmový archiv.

Obě výstavy budou pro veřejnost otevřeny do 16. září každý všední den kromě pondělí vždy od 11:00 do 18:00 hodin a o víkendu od 10:00 do 18:00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 Kč. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Další informace o projektu ´68 a obou výstavách lze nalézt na adresách ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…