Český rozhlas: Příběhy ze života královské rodiny

26.08.2021 9:32

Britský historik a autor četných biografií Robert Lacey ve své knize Koruna (The Crown) líčí osudy britské královské dynastie v letech 1947 až 1955. Bylo to období, kdy se Velká Británie těžce vzpamatovávala z druhé světové války a kdy se rozhodovalo o budoucí podobě a vlastně i existenci samotné monarchie.

Český rozhlas: Příběhy ze života královské rodiny
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Autor ve svém díle oživuje mnoho historických postav a událostí, seznamuje

s dějinnými souvislostmi a zároveň popisuje skutečný život v Buckinghamském paláci či sídle tehdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla na Downing Street č. 10.

Největší pozornost je samozřejmě věnována královně Alžbětě II., která usedla na trůn v pouhých šestadvaceti letech, po předčasné smrti svého otce, krále Jiřího VI., a musela se teprve učit, jak se stát skutečnou panovnicí a zajistit stabilitu země. Dozvíme se, jak vypadal život budoucí královny v jejím raném dětství a mládí, kdy žila téměř obyčejným životem společně se svými rodiči a mladší sestrou. Autor detailně popisuje způsob výchovy a vzdělávání malé princezny, období jejího dospívání i vztah s budoucím manželem Philipem Mountbattenem.

Přelomovým okamžikem Alžbětina života je její korunovace v roce 1953. Na tuto významnou událost britských dějin pohlížíme společně s autorem z mnoha úhlů pohledu. Stáváme se pomyslnými svědky této slavnostní události i pozdějšího královnina obezřetného a zodpovědného přístupu k vladařským povinnostem. Velice zřetelně v tomto kontextu vystupuje postava ministerského předsedy Winstona Churchilla, který byl královně velkou oporou jak v politických, tak soukromých záležitostech. Do jisté míry ztělesňoval spojnici mezi minulostí a současností monarchie.

Autor si všímá i toho, jak panování ovlivnilo Alžbětin soukromý život, její vlastní rodinu, manželství s Philipem či výchovu jejich dětí. Královna se během své vlády mnohokrát dostala do situací, kdy musela upřednostnit roli panovnice před vlastními touhami, pocity i názory. Velmi silně si tento rozpor uvědomila, když došlo k milostnému vztahu mezi její mladší sestrou princeznou Margaret a leteckým plukovníkem Peterem Townsendem. Případný sňatek člena královské rodiny s rozvedeným člověkem mohl ohrozit staletí trvající vazby mezi korunou a církví. Stejnou situaci o mnoho let dříve zažil i Alžbětin strýc Eduard VIII., který raději abdikoval, než by se vzdal lásky k rozvedené ženě. Právě toto rozhodnutí převrátilo život jeho bratrovi Jiřímu, který se musel nečekaně ujmout vlády, a o šestnáct let později i samotné Alžbětě, jež na trůn nastoupila po smrti svého otce.

Audiokniha Koruna nabízí mnoho podnětů k zamyšlení. Při jejím poslechu se vyjevují zejména rozpory mezi odpovědností členů královské rodiny k vlastní zemi a jejich osobním štěstím a svobodou.

Obsah:

1/ KRÁL JIŘÍ VI. (1895–1952) 20:53

2/ KRÁL JE MRTEV, AŤ ŽIJE KRÁLOVNA 27:21

3/ KRÁLOVNA MARY (1867–1953) 25:47

4/ KRÁL EDWARD VIII. (1894–1972) 26:36

5/ KORUNOVACE KRÁLOVNY ALŽBĚTY 25:24

6/ ELISABETH BOWES-LYON, KRÁLOVNA MATKA (1900–2002) 26:01

7/ VZDĚLÁVÁNÍ BUDOUCÍ KRÁLOVNY ALŽBĚTY 26:07

8/ PRINCEZNA MARGARET (1930–2002) 27:21

9/ CHURCHILLŮV OBRAZ 26:08

10/ ČTYŘI PODOBY KRÁLOVNY 26:40

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…