Český rozhlas: Umění padělat, nová podcastová série rozhlasové stanice Vltava

13.12.2023 7:05 | Tisková zpráva

Odhalte falza ve výtvarném umění v nové vltavské podcastové sérii Umění padělat. Poznejte stinnou stránku obchodu s uměním a příběhy mistrovských padělatelů i podvedených v celé řadě medializovaných kauz, kde se ani odborní znalci neshodnou na tom, co je a není pravé. Průvodkyní vám bude herečka Tereza Hofová.

Český rozhlas: Umění padělat, nová podcastová série rozhlasové stanice Vltava
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„V současné době dominuje true crime žánr v podcastových sériích po celém světě, a tak jsme si říkali, že i Vltava by mohla přinést toto vzrušující téma svým posluchačům, ale i těm, kdo ji třeba ještě neposlouchají. Bylo jasné, že tento kriminální žánr musí být propojen s uměním, a tak jsme se vydali do vod padělků a falz v českém kontextu,“ sděluje šéfredaktorka Jaroslava Haladová.

Režisér podcastu Damian Machaj ze společnosti Storylab dodává: „Téma umění a zločinu mě oslovilo od samého začátku. Začali jsme s mým týmem s důkladnou rešerší, a když jsme se ponořili do tématu víc a víc, narazili jsme i na filozofické otázky, jako je například: Co dělá umění uměním? A to nám přišlo opravdu zajímavé.“ Damian Machaj následně spolupracoval s týmem Českého rozhlasu, scenáristou Josefem Koktou, dramaturgem Markem Mojžíškem, zvukovým mistrem Tomášem Pernickým a konečně s investigativní novinářkou Radiožurnálu Markétou Chaloupskou. V podcastu Umění padělat ale hlavně uslyšíte herečku Terezu Hofovou.

V úvodu podcastové série si Tereza Hofová zakoupí grafiku od známé umělkyně Toyen, z níž se nakonec vyklube pouze zarámovaná ilustrace z knihy. Zjištění, že pořídila bezcenný obrázek, přichází relativně brzy, a tak se rozhodne vydat na pátrání. Kolik podobných padělků je na trhu ještě k dostání? A lze je odhalit dříve, než se jejich kupci stanou obětí podvodu? V dalším díle se herečka setkává například s novinářem Jankem Kroupou, který odhaluje kauzu v hodnotě několika milionů, do níž se nechaly zviklat i české celebrity. Příběhy mistrovských padělatelů pokračují a v závěrečné epizodě Tereza Hofová diskutuje s odborníkem Janem Skřivánkem o aktuálním stavu trhu s uměním.

Vydejte se spolu s námi po stopách výtvarných falz v podcastové sérii Umění padělat na Vltavě.

Poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci nebo na webu mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Doprovodné video k podcastu Umění padělat ZDE.

Průvodkyně podcastem: Tereza Hofová 

Námět a režie: Damian Machaj 

Scénář: Josef Kokta 

Investigativní spolupráce: Markéta Chaloupská 

Odborná poradkyně: Jitka Šosová

Dramaturgie: Marek Mojžíšek

Zvukový mistr: Tomáš Pernický

Zvukový design: Tomáš Pernický

Premiéra: 24. 11. 2023

Produkce: Petra Kupcová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …