Český rozhlas: V anketě Podcast roku uspěly podcasty Kriminálka, Vinohradská 12 a Host Lucie Výborné

16.06.2023 10:02 | Tisková zpráva

V posluchačské anketě Podcast roku zvítězila ve Veřejnoprávní kategorii Kriminálka Mirka Vaňury. Druhé místo obsadil zpravodajský podcast Vinohradská 12 Matěje Skalického, třetím nejúspěšnějším podcastem ve Veřejnoprávní kategorii se stal Host Lucie Výborné, který byl vyhlášen také nejlepší Talk show. Oceněné podcasty Českého rozhlasu se zároveň umístily v top desítce v celkovém hlasování.

Český rozhlas: V anketě Podcast roku uspěly podcasty Kriminálka, Vinohradská 12 a Host Lucie Výborné
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Velká část mise Českého rozhlasu spočívá v tvorbě on demand obsahu. Na českém mediálním trhu jsme v této oblasti nepřehlédnutelným inovátorem a zároveň patříme v Česku k největším výrobcům podcastů, které se těší velké popularitě u posluchačů. Důkazem toho je i úspěch v soutěži Podcast roku, ve které naše podcasty opět obsadily přední příčky, a to hned v několika kategoriích. Gratuluji všem tvůrcům k získání tohoto prestižního ocenění,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Velmi úspěšné byly rekonstrukce skutečných kriminálních případů Mirka Vaňury Kriminálka, kterou vysílá Český rozhlas Dvojka a lze ji přehrát na audioportálu i v aplikaci mujRozhlas nebo na rozhlasovém webu. Kriminálka získala 1. místo ve Veřejnoprávní kategorii a zároveň obsadila 3. příčku v kategorii True Crime, jež se v současnosti mezi posluchači těší největší popularitě. „Když jsme se to dozvěděli, tak jsme tomu fakt nevěřili. Jestli můžu mluvit i za moji režisérku, manželku a dramaturgyni, tak takto šťastní jsme opravdu dlouho nebyli. Máme obrovskou radost i z toho, jakou má Kriminálka poslechovost. Moc děkujeme posluchačům. Budu moc rád, když se bude Kriminálka poslouchat dál. A hlavně moc děkujeme Českému rozhlasu, protože bez jeho podpory by Kriminálka nebyla,“ uvedl autor pořadu Kriminálka Mirek Vaňura.

V kategorii Talk show získal 1. místo Host Lucie Výborné, který lze poslouchat každý všední den na stanici Český rozhlas Radiožurnál a dostupný je také na audioportálu či v aplikaci mujRozhlas nebo webu této zpravodajské stanice. Host Lucie Výborné se zároveň umístil na bronzové příčce ve Veřejnoprávní kategorii.

„V první řadě mám obrovskou radost a vážím si všech hlasů. Věřím, že každý z mých hostů má malý kousek návodu na dobrý život. A když se to poskládá dohromady a já to skládám dohromady přes 16 let, tak je z toho parádní mapa. A pořád je s kým se bavit, protože i když to ze zpravodajství někdy tak nevypadá, naše země je plná zajímavých a inspirativních lidí,“ říká ke svému vítězství autorka a moderátorka pořadu Vinohradská 12 Lucie Výborná.

Úspěšný byl rovněž zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 pod vedením Matěje Skalického.  Ve Veřejnoprávní kategorii obsadil 2. místo a v kategorii Zpravodajství a publicistika se umístil na 3. příčce.

„Chci moc poděkovat za všechny hlasy a podporu od lidí, kteří Vinohradskou 12 pravidelně poslouchají. Moc mě těší, že jsme ve velké konkurenci zpravodajských podcastů i letos skvěle obstáli a že je o naše epizody takový zájem,“ uvedl autor podcastu Vinohradská 12 Matěj Skalický.
Vinohradská 12 je k poslechu každý všední den v aplikaci mujRozhlas, na serveru iROZHLAS.cz nebo na stanici Český rozhlas Plus.

Na rozdíl od ostatních kategorií o Objevu roku rozhodovala odborná osmičlenná porota. Z produkce Českého rozhlasu se zde umístila na sdíleném třetím místě série Radia Wave Hranice násilí autorky Táni Zabloudilové a kreativní producentky Veroniky Ruppert, která pojednává o sexuálním násilí na ženách v partnerských vztazích.

Kromě zmíněných podcastů velký počet hlasů získala zábavná talk show Radia Wave Buchty, dále populárně-vědecký magazín Meteor či talk show Blízká setkání vysílané na stanici Český rozhlas Dvojka. V top desítce veřejnoprávních podcastů se umístily rovněž podcasty Radia Wave Balanc, Kompot a Čelisti. V kategorii Byznys a osobní finance respondenti hojně hlasovali pro podcast Kapesný, který je dostupný na audioportálu mujRozhlas, a jehož cílovou skupinu představují netradičně teenageři v posledních ročnících základních škol. 

5. ročník ankety Podcast roku zaznamenal nejvyšší účast hlasujících v historii, počet hlasů přesáhl hranici 100 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…