Český rozhlas Vltava pořádá anketu o pěvecky nejkrásnější Mařenku z Prodané nevěsty

27.05.2016 14:01

V letošním roce uplyne 150 let od premiéry Prodané nevěsty Bedřicha Smetany. Český rozhlas Vltava při této příležitosti mj. připravil internetové hlasování o pěvecky nejkrásnější Mařenku z Prodané nevěsty. Posluchači stanice Vltava se mohou těšit na zvukově restaurovanou unikátní nahrávku, která se bude vysílat 30. května, tedy v den, kdy se v roce 1866 uskutečnila premiéra slavné opery v Prozatímním divadle v Praze.

Český rozhlas Vltava pořádá anketu o pěvecky nejkrásnější Mařenku z Prodané nevěsty
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hlasování o nejkrásnější Mařenku z Prodané nevěsty probíhá na stránkách Českého rozhlasu Vltava vltava.rozhlas.cz. Připraveno je sedm ukázek z opery. Posluchači mohou vybírat z předních operních zpěvaček, jako jsou Ema Destinnová, Ada Nordenová, Drahomíra Tikalová, Gabriela Beňačková - Čápová, Kristiane Kaiser, Pavla Vykopalová a Dana Burešová. Vyhlášení nejkrásnější Mařenky proběhne ve vltavském pořadu Telefonotéka v pondělí 30. května od 9.50 hodin, kde také zazní vítězná ukázka.

Příznivci Smetanovy opery si mohou v rámci hlasování poslechnout vždy Árii z prvního dějství - ?Kdybych se, co takového ?  a Árii ze třetího dějství opery - ?Ten lásky sen ?. Nejstarší nahrávka je z roku 1908 a nejnovější z roku 2016.

Ema-Destinova, 1938 (Foto Český rozhlas).

„Smetanova opera Prodaná nevěsta se už 150 let těší výsadě, kterou se může pochlubit jen skutečně několik málo českých oper (např. Dvořákova Rusalka či Janáčkova Liška Bystrouška), totiž, že český národ ji přijal bytostně zcela za svou. Vybrané zvukové ukázky dvou Mařenčiných árií umožní posluchačům porovnat, jak se v průběhu let 1908-2016 Smetanova „nekrásnější Mařenka“ interpretačně měnila. Věříme, že i setkání s kompletní nahrávkou původní verze Prodané nevěsty Bedřicha Smetany bude pro rozhlasové posluchače příjemným ozvláštněním pondělního večera,“ řekl Libor Dřevikovský, redaktor redakce vážné hudby stanice Vltava.

Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany vznikla v letech 1863-1865 a byla jeho prvním dílem na poli komické opery. Autorem původně jednotaktové verze libreta byl Karel Sabina, který na naléhání skladatele děj opery rozšířil na dvě dějství. V této podobě 30. května 1866 zazněla Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního divadla. V příštích pěti letech Smetana operu ještě několikrát přepracoval a teprve na začátku 70. let 19. století získala Prodaná nevěsta podobu, ve které je uváděna dnes.

Unikátní rozhlasovou nahrávku původní dvouaktové verze opery, její záznam z představení v nastudování studenty Konzervatoře v Praze v roce 1974, v Tylově (dnes Stavovském) divadle v Praze, digitálně zrestauroval pro vydavatelství Radioservis zkušený mistr zvuku a zakladatel rekonstrukčního zvukového studia Českého rozhlasu Miroslav Mareš. Původní znění Smetanovy Prodané nevěsty zazní na Vltavě 30. května v 19.30 hodin. Operou bude provázet autorka pořadu muzikoložka Vlasta Reittererová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…